Milepæl: Dansk tegnsprog anerkendes som sprog

Skrevet af admin

04/07/2014

Mest læste i dag

Det danske tegnsprog er blevet officielt anerkendt som et sprog på lige fod med dansk.

Folketinget har vedtaget, at der skal oprettes et tegnsprogsråd fra 1. januar 2015, som skal følge og dokumentere dansk tegnsprog. Og det er en historisk milepæl, mener de døve.

- Døve har længe kæmpet for, at tegnsprog skulle op på lige fod med dansk. Når man anerkender tegnsprog, så anerkender man også døve som mennesker. Det er historisk, forklarer kommunikationsansvarlig hos Danske Døves Landsforbund, Birgitte Oppermann, til Ritzau.

De seneste to år har Danske Døves Landsforbund intensivt arbejdet på at få dansk tegnsprog anerkendt, men forud har forbundet lagt en del grundsten.

- Vi har arbejdet indirekte på en anerkendelse i mange år for eksempel via vores tolkelov og nyheder på tegnsprog. Men det er først nu, det er lykkedes at få et politisk flertal for anerkendelsen, siger Birgitte Oppermann.

13. maj blev lovvedtagelsen i Folketinget fejret ved receptioner i hele landet, og dagen vil i fremtiden blive dansk tegnsprogsdag. Og dagen har da også stor betydning for landets døve.

- På det personlige plan betyder det meget for de, som bruger sproget. Der er rigtig mange følelser i det, forklarer Birgitte Oppermann og fortsætter:

- Danmark er et af de sidste lande i Norden til at anerkende tegnsprog. Det har været anerkendt i Sverige i 20 år, så vi har været lidt bagud i Danmark. Nu lever vi bedre op til FN's handicapkonvention.

Også hos Dansk Sprognævn, som skal forvalte tegnsprogsrådet, er man glad for, at sproget nu bliver anerkendt.

- Jeg håber, at oprettelsen af et dansk tegnsprogsråd fører til, at flere forstår og respekterer, at tegnsprog er et selvstændigt sprog, at flere får lyst til at lære at bruge sproget eller blot enkelte ord og udtryk, og at det fører til en bedre inklusion af tegnsprogstalende i vores samfund, siger Dansk Sprognævns direktør, Sabine Kirchmeier-Andersen, i en skriftlig udtalelse.

Ifølge Danske Døves Landsforbund bor der omkring 4000 døve i Danmark, som har dansk tegnsprog som modersmål. Derudover er der 10.000 personer, som i større eller mindre grad har tilknytning til tegnsprog.

/ritzau/