Miljøminister vil lempe lov for ubrugte landejendomme

Det skal være nemmere for virksomhederne at flytte på landet og drive virksomhed uden for byerne.

Sådan har det i dag lydt fra de to forbund LO og FTF, der med en række investeringsforslag blandt andet ønsker et opgør med reglerne for virksomheder, der vil etablere sig på landet.

Et ønske miljøminister Kirsten Brosbøl (S) nu imødekommer ved at ville ophæve grænsen for antallet af ansatte en virksomhed må have, hvis den har indrettet sig i en tiloversbleven landejendom.

- Tiden er løbet fra at have en grænse på antallet af ansatte, siger ministeren til Ritzau.

Den eksisterende grænse kan forhindre etablerede virksomheder i at have mere end fem medarbejdere og tvinge dem til at flytte mod byerne, hvis de vil ansætte flere.

Venstre har tidligere i dag kommenteret samme grænse, som de mener, at det er "helt afgørende" at få ændret i landzoneloven.

Men Kirsten Brosbøl fastholder, at der er forskel på de to partiers ønske om at ændre loven. Mens Venstre ønsker loftet hævet til 25 tyve ansatte, vil miljøministeren nemlig helt have loftet fjernet.

LO og FTF ønsker, at det generelt skal være lettere at oprette mindre produktions- eller servicevirksomheder i for eksempel nedlagte landbrug.

De håber, at de kan skabe 400 nye job i løbet af få år.

Miljøministeren opfordrer LO og FTF til at blive mere præcise i deres ønsker til flere lempelser af loven, selvom hun mener, regeringen allerede har gjort en del for at gøre loven mere smidig.

- Der er allerede mulighed for, at man kan indrette nye virksomheder i bygninger i særligt vanskeligt stillede landdistrikter, siger ministeren og nævner nedlagte skoler og mejerier som eksempel.

Regeringen holder i øjeblikket møder med KL om mulige ændringer af planloven, som landzoneloven er en del af.

/ritzau/

 

Dagens Gossip