Minister afviser: Diis-ansatte skal ikke rejse i pendulfart

Skrevet af admin

05/04/2016

Dagens topnyheder

Der er ingen grund til at frygte, at ansatte i Dansk Institut for Internationale Studier, Diis, kommer til at bruge alle deres vågne timer på at rejse fra Aarhus til København for at holde møder, hvis instituttet flyttes.

Det afviser udenrigsminister Kristian Jensen (V) med den begrundelse, at instituttet ikke skal opretholde samme antal møder som nu, hvor instituttet ligger i København.

- Sagen er den, at med moderne teknikker som videokonferencer og mødefaciliteter er det muligt at gennemføre en lang række møder, som tidligere var fysiske, siger han og uddyber:

- Derfor forventer jeg da, at ledelsen i Diis er sin arbejdsopgave voksen ved at ændre arbejdsformer. Selvfølgelig er der nogle rejser, der er nødvendige. Nogle møder, som skal gennemføres rent fysisk. Men der er også mulighed for at arbejde sammen med et meget stærkt udenrigspolitisk miljø i Aarhus.

Det vil koste otte fuldtidsstillinger i ekstra rejsetid at flytte instituttet ifølge beregninger, som Diis selv har udarbejdet og sendt til Udenrigsministeriet, og som Ritzau har fået aktindsigt i. Det svarer til 1800 arbejdsdage.

Men i et svar til Folketinget om netop udgifter og rejsetid nævner udenrigsministeren ikke beregningerne fra Diis, der samler forskere, som arbejder med internationale studier.

At flytte instituttet med 88 stillinger er en del af udflytningen af cirka 4000 statslige arbejdspladser.

På spørgsmålet om hvorfor beregningerne var udeladt, siger Kristian Jensen, at det ikke var "relevant" at tage med.

- Vi regner ikke med, at Diis skal opretholde samme mødeaktivitet. Jeg regner med, at instituttet vil ændre arbejdsform og mødeformer, så det er muligt at skære markant ned i forhold til at fortsætte som tidligere.

- Det er ikke ledelsesmæssigt i orden at fortsætte som tidligere, når hovedsædet flyttes til Aarhus, lyder vurderingen fra udenrigsministeren om instituttets fremtidige arbejdsform.

Ni tidligere udenrigsministre advarede i marts i et fælles brev til regeringen mod udflytningen, der i deres optik vil skade instituttets arbejde.

- Det gør selvfølgelig altid indtryk, men det får mig ikke til at ændre holdning. Jeg mener stadig, at argumenterne for at have statslige institutioner i hele Danmark og have nyt samspil med det stærke udenrigspolitiske miljø ved Aarhus Universitet holder, siger Kristian Jensen.

/ritzau/