Minister: Alt for dyrt at være klima-skeptisk

Skrevet af admin

06/12/2014

Dagens topnyheder

Regningen for, at de fattige lande kan tilpasse sig klimaændringerne er vokset til et gigantiske beløb. Det kan ifølge FN's Miljøprogram, Unep, komme til at koste op imod 500 milliarder dollar i 2050.

Det er tre gange så mange penge som tidligere anslået.

Den danske klimaminister, Rasmus Helveg Petersen (R), siger, at det er rystende og chokerende tal.

- Det viser bare, at prisen er langt større end man havde ønsketænkt sig. Og det viser, at det er alt for dyrt at være skeptisk og ikke forebygge klimaændringerne.

- Ved ikke at gøre noget, udskriver man en stor regning til sig selv, det er noget som klimafornægterne bør forholde sig til, siger Rasmus Helveg Petersen til Ritzau.

Klimaministeren rejser søndag til FN's klimamøde for ministre i Perus hovedstad, Lima, det såkaldte COP20-møde, hvor der igen skal forhandles om at begrænse verdens udledning af CO2.

Ulandene har en forventning om, at industrilandene hjælper dem økonomisk med at tilpasse sig klimaforandringerne.

På klimatopmødet i København i 2009 stillede industrilandene i udsigt, at de fra 2020 ville yde 100 milliarder dollar årligt fra offentlige og private kasser. Men der ligger ingen nagelfast aftale om det.

- Det er hensigtserklæringer, og der er ingen fast aftale om det. Men mit primære argument er, at vi skal forebygge klimaskader, uanset hvad det koster. Og vi kan ikke komme hurtigt nok i gang.

- Det vigtigste er at forebygge, for hvordan værdisætter man konsekvenserne af ikke at gøre det? Men det kræver, at alle lande tør stå frem og forpligte sig på nogle mål for reducering af udledningen af CO2, siger Rasmus Helveg Petersen.

Klimaministeren kan - som han siger - rejse til Lima med oprejst pande, for Danmark er godt med på omstilling til grøn energi.

- Vi behøver ikke at skamme os, og vi bliver gang på gang af klima-NGO'er fremhævet som det gode eksempel. Både i forhold til at skabe bindende aftaler, men også til at skabe den teknologi, der skal til for at omstille til grøn energi, siger Rasmus Helveg Petersen.

/ritzau/