Minister: EU må stoppe ringe arbejdsvilkår i flybranchen

Skrevet af admin

12/03/2015

Dagens topnyheder

Det skal være slut med, at flyselskaber kan byde deres ansatte dårlige vilkår gennem kreative selskabskonstruktioner, som er til skade for både medarbejderne og konkurrencevilkårene i luftfartsindustrien.

Det skal EU sætte en stopper for, lyder det fra transportminister Magnus Heunicke (S). Han har en række konkrete forslag med, når han fredag i Bruxelles skal mødes med sine EU-kolleger og EU's transportkommissær Violeta Bulc.

- Vilkårene i dele af branchen er urimelige og konkurrenceforvridende. En regulering af arbejdsvilkårene i luftfarten kan kun gennemføres på EU-niveau.

- Jeg lægger op til en særskilt og hurtigvirkende forordning alene for luftfarten, en Lex Luftfart, siger Magnus Heunicke i en pressemeddelelse.

De danske forslag kommer fra en arbejdsgruppe under Rådet for Dansk Luftfart, som en række ministerier, repræsentanter for luftfartsbranchen og faglige organisationer deltager i.

Et forslag lyder, at arbejdsgivere ikke skal kunne lægge afstand til deres ansvar for ansatte via netværk af datterselskaber i andre EU-lande og uden for EU. Det skal sikres ved en "skarpere definition" af begrebet arbejdsgiver.

- Sidste år viste en rapport fra arbejdsgruppen under Luftfartsrådet en række eksempler på, hvordan visse flyselskaber med indviklede selskabskonstruktioner, anvendelse af hjemmebaser i flere lande og urimelige ansættelseskontrakter, kunne have personale til lønninger og vilkår langt under et anstændigt niveau, siger Magnus Heunicke.

Han vil samtidig foreslå, at flypersonalet skal være socialt sikret i et EU-land. Desuden skal de ansatte kun have tilknytning til én såkaldt hjemmebase, som skal forankres i EU.

Magnus Heunicke siger, at de nuværende forhold fører til ansættelser uden løn under sygdom, uden betalt uniform, hvor medarbejderen kan forflyttes til et andet land uden varsel, og hvor selskaber kan undlade at betale løn i perioder med begrænset aktivitet.

- Disse metoder er ikke kun en trussel mod velfærden og den nordiske model for, hvordan lønmodtagere og arbejdsgivere finder sammen om arbejdsvilkårene, siger ministeren.

- Metoderne udgør også en ulige konkurrence for de selskaber, der faktisk behandler deres ansatte ordentligt, tilføjer han.

/ritzau/