Mor og fars skilsmisse har stor indflydelse på børnenes uddannelsesforløb

Skrevet af admin

01/07/2014

Dagens topnyheder

For de cirka 27.000 børn, der blev skilsmissebørn sidste år, er risikoen for ikke at få en anden uddannelse end 9. eller 10. klasse blevet fordoblet.

Mor og fars skilsmisse påvirker nemlig risikoen for, at barnet ikke får en uddannelse, skriver Jyllands-Posten tirsdag.

Det viser tal fra Danmarks Statistik, som har taget udgangspunkt i de 52.366 børn, der blev født i 1980.

Knap 12 procent af dem, hvis forældre stadig boede sammen, da de fyldte 18 år, har 9. eller 10. klasse som den højeste afsluttede uddannelse.

For dem, hvis forældre til gengæld var flyttet fra hinanden, er det 23 procent - altså næsten dobbelt så mange - der er endt som ufaglærte.

- Der er tydeligvis en sammenhæng mellem skilsmisser, og hvordan børn klarer sig, og det er formentligt ikke ligegyldigt, hvornår i barndommen forældrene går fra hinanden. Det skal vi undersøge nærmere, siger seniorforsker Jens Bonke, Rockwool Fonden, til Jyllands-Posten.

Årsagen til forskellen på børnenes uddannelse skal blandt andet findes i, at skilsmisseforældre har mindre tid til at hjælpe deres børn med lektier og andet skolearbejde, vurderer seniorforsker Mai Heide Ottosen fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) i Jyllands-Posten:

- Et brud i familien trækker ressourcer ud af familien. Der er kun to hænder og ikke fire til at hjælpe med lektierne. Andre vil sige, at skilsmissen rammer børnene følelsesmæssigt, så de ikke kan koncentrere sig om skolearbejdet. Jeg tror mest på, at manglende ressourcer er årsagen.

Forskning viser, at det ikke kun er på uddannelsesområdet, skilsmissebørnene skiller sig negativt ud.

Lektor Astrid Würtz Rasmussen fra Institut for Økonomi ved Aarhus Universitet har lavet en undersøgelse af børn født i 1985, som viser, at skilsmissebørn hyppigere bliver indlagt på hospitalet og bliver mere kriminelle.

/ritzau/