Mulig spionage mod Iran-forhandlinger: Pil peger på Israel

Tre luksushoteller, der har lagt lokaler til atomforhandlinger med Iran i henholdsvis Bern og Wien, har været mål for et cyberangreb, hvor en virus, som menes at blive brugt af israelske spioner, er blevet installeret.

Det skriver en række internationale medier, herunder The Wall Street Journal, AFP og dpa.

Det er sikkerhedsfirmaet Kaspersky, der har oplyst, at den pågældende virus er blevet brugt i forbindelse med forhandlingerne, hvor Iran sidder på den ene side af bordet over for de fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd - Storbritannien, Kina, Frankrig, Rusland og USA - samt Tyskland, kaldet P5+1, skriver Reuters.

Kaspersky gjorde opdagelsen, efter at virksomheden selv havde været mål for samme virus. Det fik Kaspersky til at undersøge, hvem der ellers havde fået installeret den ubudne cybergæst.

De tre luksushoteller dukkede op som de eneste ud af tusindvis af hoteller, og det viste sig ifølge The Wall Street Journal, at hotellerne var blevet angrebet af virussen, umiddelbart før de var ramme om atomforhandlingerne.

Den pågældende virus menes at være et redskab i den israelske efterretningstjenestes værktøjskasse.

Politiet i Schweiz og Østrig efterforsker, hvem der kan stå bag den mulige spionage. Undersøgelsen gik i gang 6. maj og seks dage senere ransagede politiet et hus i Genève, hvor it-udstyr blev beslaglagt.

Ransagningerne skete efter mistanke om, at udenlandske aktører lyttede med som en usynlig gæst ved forhandlingsbordet.

Statsanklageren i Schweiz bekræfter over for AFP, at spionsagen efterforskes "efter mistanke om, at ulovlige efterretningstjenester opererer i landet."

Torsdag blev it-udstyr fra flere hoteller i Bern og Wien beslaglagt.

Spionvirussen er en opgraderet version af en såkaldt Duqu-virus, som af amerikanske embedsfolk og eksperter menes at være blevet udviklet i eller for Israel, skriver dpa.

Israel, der er stærk modstander af atomforhandlingerne med Iran, afviser alle anklager om spionage.

- Der er intet grundlag for de udenlandske beskyldninger om israelsk indblanding i denne sag, siger Israels fungerende udenrigsminister, Tzipi Hotovely, ifølge dpa til den israelske militærradio.

Sagen kommer få uger før en frist for en atomaftale.

De seks store lande vil sikre, at Iran ikke udvikler atomvåben. Iran afviser, at landet nogensinde har haft den form for planer.

/ritzau/

 

Dagens Gossip