Musikken slukker og festen ebber ud på boligmarkedet

Skrevet af admin

06/04/2016

Mest læste i dag

Onsdag viser tal fra Danmarks statistik, at priserne på boligmarkedet de sidste tre måneder er faldet. Det sætter en streg under, at de sidste års prisfest ikke bare synger på sidste vers, men nok allerede er slut.

Det er efter en forrygende periode, hvor boligpriserne i 2015 trods en afmatning i slutningen af året steg med 6,0 procent for huse og 10,3 procent for lejligheder.

Ud over prisfaldet viser ejendomsmæglerkæden Homes opgørelse over fremvisninger, at der var 13 procent færre fremvisninger i marts i år end sidste år og hele 26,1 procent færre fremvisninger af lejligheder.

- Der er ikke ret meget, der taler for, at vi skal fortsætte med de stigninger, vi har set de sidste år. Hvor skulle pengene komme fra? Hvorfor skulle boligkøbere have råd til at lægge fem procent mere for at købe et hus år efter år?

- De lønstigninger, der skulle retfærdiggøre det, er der simpelthen ikke noget, der taler for at vi skulle se, siger boligøkonom hos Nordea Lise Nytoft Bergmann.

Ud over nært fraværende lønstigninger er der kommet nye regler for lån til boliger, der dæmper markedet.

Hos Nordea forventer man, at boligpriserne vi stige med 2,5 til 3,0 procent de kommende år. Nærmere to procent, hvis man taler realstigninger, altså fraregnet inflation.

- Vi tror, at vi har lagt årene med de vilde prisstigninger bag os. Vi tror stadig på, at der er stigninger til boligejerne, bare mere normale, siger Lise Nytoft Bergmann.

Det er ikke nødvendigvis en dårlig ting. Hverken for boligkøbere eller boligsælgere, hvis man spørger boligøkonomen.

- Vi har nok lagt de vilde år bag os. Det er et sundhedstegn, for tider med store udsving er tegn på, at der sker noget atypisk. Det kan gøre både ejere og købere nervøse for, hvordan de skal handle.

- Og i bund og grund er et mere stabilt marked et marked, som både køber og sælger skal være godt tilfredse med. For så ved de, hvad de har at rette sig efter, siger Lise Nytoft Bergmann.

/ritzau/