Myndighederne kommer med advarsel til danskerne

14/06/2023 19:20

Henrik R

Nyheder
Foto: Brandfare.dk
Foto: Brandfare.dk
Varmen er her, men det fører ikke kun gode ting med sig. Nu advares danskerne.

Mest læste i dag

De seneste data har sat alarmklokkerne i gang. Sidste måned markerede den tørreste maj i over et årti, og meteorologerne forudser ikke, at situationen ændrer sig i den nærmeste fremtid. Dette har ført til en stigning i udkaldene til naturbrande, der fører os tilbage til sommeren 2018, hvor landet oplevede rekordmange naturbrande.

"Vi har allerede et betydeligt vandunderskud i jordlagene svarende til halvdelen af den mængde nedbør, som vi normalt får i løbet af en hel juni måned – og med knastørre vejrprognoser foran os minder udviklingen om den tørkeramte sommer i 2018", advarede Knud-Jakob Simonsen, beredskabschef i DMI, i en nylig pressemeddelelse.

Den overvældende tørke har ført til en mærkbar forøgelse i antallet af naturbrande.

Rigspolitiet har rapporteret om "væsentligt flere udkald" til naturbrande i maj sammenlignet med de sidste tre år. Ifølge deres data antages det, at 70 procent af naturbrandene i maj blev forårsaget af afbrænding, ukrudtsbrændere og cigaretskodder.

Jakob Kristensen fra Rigspolitiet advarer i en pressemeddelelse om, at uforsigtighed med ild i denne periode kan have retslige konsekvenser.

"For det går lynhurtigt, når ilden får fat i det tørre græs. Det kan i værste fald medføre, at ens uforsigtighed også ender med en bøde for overtrædelse af beredskabslovgivningen," sagde Kristensen.

Dette sammenfald af tørke og stigende brandfare har medført, at Brandfare.dk's brandfareindeks viser orange i størstedelen af landet, hvilket indikerer høj risiko for naturbrande.

Brandfare.dk

Myndighederne opfordrer til yderligere forsigtighed, især med ild. Mads Dalgaard, forebyggelsesekspert hos Beredskabsstyrelsen, udtalte: "Det er en dårlig idé at bruge ukrudtsbrænder, når det er så tørt, og man skal være meget påpasselig med f.eks. grill eller bål. Hvis du er ryger, så sørg for ikke at smide skodder i naturen."

Alt i alt understreger det, hvor vigtigt det er at udvise forsigtighed og ansvar, når det gælder om at forhindre naturbrande i denne hidtil ekstremt tørre sæson.