Læge advarer mod at gnide sig i øjnene: Kan ende helt galt

10/07/2023 18:45

Nicolai Busekist

Sundhed
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En læge har delt en advarsel mod at gnide dig i øjnene, da det kan forårsage uoprettelig skade.

Mest læste i dag

De fleste ved, at det kan føles godt at gnide sig i øjnene. Selvom det føles godt i øjeblikket, kan det ændre sig på sigtet.

Ifølge en læge, er det vigtigt, at du ikke gnider dig i øjnene. Hvis du gør det, kan du forårsage genoprettelig skade på dine øjne. I værste fald kan det resultere i, at du bliver blind. 

Dr. Sam, der er læge i Singapore, driver også en populær profil på TikTok. Her deler han ud af sine tips og advarsler til sine flere tusinde følgere. 

Han har for nylig delt en video, hvori han fortæller, at trykket fra at gnide dine øjne, kan forringe dit syn. I det værste tilfælde kan det endda medføre, at du helt mister dit syn, skriver Daily Mail

"Bruger du dine knoer eller bagsiden af hånden, øger du trykket mere, end ved brug af dine fingerspidser," siger han i videoen. 

Den praktiserende læge afslører også, at er der faktisk af flere årsager til ikke at gnide i sine øjne, hvis man er nærsynet. 

Videoen er en del af en ny serie på TikTok, som han kalder for 'New Fears Unlocked'. I videoerne i denne serie, fokuserer han på ting, som mange gør, men som kan have store konsekvenser. Det omfatter blandt andet at gnide sig i øjnene. 

Han deler historien om den 18-årige Tahmeed Rashed fra Australien, der blev blind på det ene øje og mistede størstedelen af synet på det andet, fordi han havde en dårlig vane med at gnide sig i øjnene. 

"Han har gnedet sig i øjnene, siden han var 1 år. Det førte til en tilstand, der kaldes for keratoconus," siger han. 

Han går ikke i dybden med denne tilstand, men fortæller, at Tahmeeds øjne har ændret form som følge af trykket fra at have gnedet øjne. 

Derefter viser han en MR-scanning, der viser en person, der gnider sig i øjnene. 

"Du kan se mængden af tryk, som øjet udsættes for, og hvordan det ændrer form," siger han. 

"At gnide sig i øjet, kan øge trykket med op til 20 gange." 

Er man nærsynet, er det endnu vigtigere at holde sig fra at gnide sig i øjnene. I værste fald kan det resultere i, at nethinden river sig løs. Derfor er det vitalt, at man afholder sig fra at gøre det. 

"Hvis du har en vane med at gnide dig i øjnene, skal du vænne dig af med den," siger han. 

Videoen fra Dr. Sam er endt med at gå viralt på det sociale medie. Det har medført, at flere tusinde personer har kommenteret på den. Mange af dem indrømmer, at de er skræmt over den nye information fra lægen. 

"Jeg gnider mig i øjnene. Hvad kan jeg gøre? Jeg kan ikke lade være med det, når min allergi blusser op," skriver en seer. 

"Jeg gned mig i øjnene, og så dukkede den her video op," lyder det fra en anden. 

Dr. Sam understreger, at det er vigtigt at stoppe med at gnide sig i øjnene, men tilstande forårsaget af dette, er sjældne. I videoen fortæller han, at de rammer én ud af 2.000 personer. 

En optiker afslører desuden i kommentarfeltet, at nærsynede personer også bør afholde sig fra adrenalinfyldte aktiviteter som faldskærmsudspring. Dette kan efter sigende også føre til blindhed.