Mystiske hvide pletter på dværgplanet gør forskerne forvirrede

Den amerikanske rumfartsorganisation NASA har registreret fem planeter, der har betegnelsen dværgplaneter. 

En af dem hedder Ceres, og den ligger mellem de mere berømte planeter Mars og Jupiter. 

I slutningen af februar fortalte NASA, at de havde fundet to mystiske hvide pletter på Ceres, som de ikke vidste, hvad var. Billederne af pletterne var taget af rumsonden Dawn på den i rum-forstand korte afstand af 46.000 kilometer, og forskerne kunne ikke lure, hvad det var.

Læs også: Mystiske signaler fra det ydre rum forvirrer: Er der liv derude?

- Pletterne er for små til, at vi kan afgøre, hvad det er med vores kamera. Men selvom de ikke er store, så lyser de mere op end noget andet på Ceres. Det er uventet og et mysterium for os, sagde Andreas Nathues fra Max Planck Instituttet til NASA, da billederne blev offentliggjort. 

Men nu er der kommet nye billeder af dværgplaneten, der er taget fra en væsentlig kortere afstand på 22.000 kilometer afstand, men alligevel er forskerne ikke blevet klogere på, hvad pletterne gemmer på. 

Læs også: Efter solformørkelsen: Se de vilde fænomener, du kan opleve på himlen i 2015

- Billederne viser, at de to pletter står tydeligt frem i forhold til de mørkere områder på planeten, men hvad de er lavet af, og hvor de kommer fra, er stadig uklart, skriver NASA på deres hjemmeside. 

Planeten er tidligere blevet udråbet som et godt sted at lede efter liv i det ydre rum, især fordi planeten tidligere har afgivet vanddamp ud i rummet. 

Rumsonden Dawn blev sendt op i 2007 for at afdække Ceres, som den gik i kredsløb om i marts i år. Missionen forventes afsluttet i november i år. 

Følg Dagens Videnskab for flere lignende artikler:

 

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip