Nationalistisk valgsejr i Bosnien udstiller splittelse

Bosniens tredelte præsidentråd kommer fremover til at bestå af nationalistiske kandidater, der repræsenterer henholdsvis Bosniens kroater, muslimer og serbere.

Det viser valgresultatet fra søndagens valg i landet, der sætter en tyk streg under de etniske forskelle i Bosnien omkring 20 år efter den blodige borgerkrig fra 1992 til 1995, hvor omkring 100.000 mennesker blev slået ihjel.

Med over 90 procent af stemmerne optalt har muslimske Bakir Izetbegovic fra SDA-partiet og kroatiske Dragan Covic fra HDZ BIH-partiet vundet to ud af præsidentrådets tre pladser.

Det serbiske sæde er fortsat ikke besat, da de to nationalistiske kandidater Mladen Ivanic og Zeljka Cvijanovic står helt lige i optællingen.

Over 3,3 millioner mennesker var berettiget til at stemme på tre medlemmer - en kroat, en muslim og en serber - til det fælles præsidentråd samt til det centrale parlament.

Valget til det 42 pladser store parlament viser umiddelbart også, at parlamentet bliver domineret af nationalister. Stemmeprocenten havnede kun på 54 procent, hvilket er to procent lavere end ved valget i 2010.

Splittelsen tager til mellem de etniske grupper, og landets økonomiske problemer besværliggør en tilnærmelse til EU næsten 20 år efter den ødelæggende krig mellem kroater, muslimer og serbere.

Krigen kostede 100.000 menneskeliv og delte den tidligere jugoslaviske republik op i to halvt autonome enheder - det serbiske Republika Srpska og Den Muslimsk-Kroatiske Føderation. Hver især har de en præsident, et parlament, et politi og andre enheder.

De er kun knyttet sammen af svage centrale institutioner.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip