Nationalmuseet stopper salg af danefæ på auktion

Skrevet af admin

11/03/2015

Dagens topnyheder

Auktionshuset Lauritz.com må ikke sælge to kvindesmykker fra vikingetiden, fordi Nationalmuseet har erklæret smykkerne for danefæ.

De to skålformede spænder af bronze blev ellers i 2008 solgt hos et andet dansk auktionshus, uden at Nationalmuseet greb ind.

Det oplyser sekretariatschef Mads Schear Mikkelsen fra Nationalmuseet.

- De to kvindesmykker var i mange år i en privatejet oldsagssamling.

- Ingen vidste på det tidspunkt, hvor og hvornår smykkerne var fundet, og derfor valgte museet dengang at lade auktionen gennemføre uden at gribe ind og erklære smykkerne for danefæ, siger Mads Schear Mikkelsen i en skriftlig kommentar.

Da adskillige amatørarkæologer i oktober 2014 advarede Nationalmuseet om, at de to smykker var sat til salg igen, var situationen en anden, forklarer han.

- Takket være nye oplysninger og et lille stykke detektivarbejde af museets arkæologer, ved vi nu, at smykkerne er fundet ved Rolsted på Østfyn for omkring 80 år siden. Derfor valgte vi denne gang at erklære smykkerne for danefæ og udbetale en dusør til sælger, siger Mads Schear Mikkelsen.

Nationalmuseet må få gange årligt standse internetauktioner.

Sælger er tit i god tro, og det er ikke organiseret illegal handel, når et formodet stykke danefæ udbydes på auktion, påpeger sekretariatschefen Mads Schear Mikkelsen.

Nationalmuseet udbetaler danefæ-dusøren skattefrit uden salær og moms.

En gammel kortskitse bragte Nationalmuseet på spor af smykkerne.

I 2008 tog Nationalmuseet syv fynske flintøkser som danefæ fra samme oldsagssamling som smykkerne. Med flintøkserne fulgte en kortskitse, hvor der var afsat en grusgrav ved Rolfshøj nær Rolsted vest for Nyborg.

Smykkerne er formentlig gravgaver til kvinder fra en lille gravplads i 800- eller 900-tallet. Her lå smykkerne i 1000 år, indtil de blev forstyrret af grusgravning.

/ritzau/