Nato-chefen besøger alliancens mægtigste medlem

USA's bidrag til Europas sikkerhed er helt afgørende, siger Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, om sit besøg hos den amerikanske præsident, Barack Obama, tirsdag formiddag i Det Hvide Hus.

I et tropevarmt Washington skal de to ledere drøfte nogle af de mest krævende sikkerhedspolitiske forhold i Europa siden afslutningen på den kolde krig.

- Vi står over for en sikkerhedssituation, som vi er nødt til at håndtere, siger Stoltenberg til nyhedsbureauet NTB inden mødet.

Natos nabolag er præget af ekstremistgruppen Islamisk Stat (IS) mod syd og af Rusland mod øst. Militæralliancen har svaret igen ved at indlede det, der skal blive den største styrkelse af det kollektive forsvar i omkring 25 år.

- USA's bidrag til Nato og sikkerheden i Europa er afgørende, konstaterer Stoltenberg om et USA, der fortsat står for 70 procent af forsvarsalliancens udgifter og har den decideret største militære kapacitet.

Amerikanerne har imidlertid gentagne gange givet udtryk for ønsket om en mere ligelig byrdefordeling i Nato og bedt europæerne om at tage et større ansvar for deres egen sikkerhed.

Norges tidligere statsminister tager turen til Det Hvide Hus knap otte måneder efter, at han overtog jobbet som generalsekretær efter den tidligere danske statsminister, Anders Fogh Rasmussen.

Da Stoltenberg var i Washington i marts uden at mødes med Obama, kom der gang i rygterne i den amerikanske hovedstad.

- Helt forkert, sagde en talsperson i Det Hvide Hus om spekulationer om, at en henvendelse fra Nato ikke var blevet besvaret.

Stoltenberg har selv kaldt forholdet mod vest udmærket, og han siger, at han "ser frem til en bred diskussion af udfordringerne, vi står overfor."

Nato-chefen er i USA frem til fredag, og dagen efter mødet i Det Hvide Hus skal Stoltenberg have samtaler med udenrigsminister John Kerry og sikkerhedsrådgiver Susan Rice om planen sammen med viceforsvarsminister Robert Work.

Torsdag og fredag besøger Stoltenberg militærbaser i delstaterne Georgia og Florida.

/ritzau/NTB

.

Dagens Gossip