Netanyahu vinder israelsk valg og vil danne regering

Israels premierminister Benjamin Netanyahu har vundet det israelske valg og siger onsdag, at han håber på at danne regering i løbet af to-tre uger. Samtidig har oppositionsleder Isaac Herzog ønsket Netanyahu tillykke med valgsejren.

- For få minutter siden har jeg talt med premierminister Benjamin Netanyahu og ønsket ham tillykke med valgsejren, siger Isaac Herzog ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Med 99,5 procent af stemmerne optalt onsdag morgen lå Netanyahus parti Likud til at få 29 eller 30 pladser parlamentet Knesset, der har 120 pladser.

Herzogs valgforbund, Den Zionistiske Union, der omfatter Arbejderpartiet og tidligere justitsminister Tzipi Livnis centrumliberale parti Hatnua, ser ud til at få 24 mandater.

På valgnatten sagde analytikere, at den israelske premierministers slutspurt i valgkampen har haft stor betydning for det endelige udfald.

Netanyahu bejlede i slutspurten stærkt til den yderste højrefløj og afviste at være forpligtet til at forhandle om en palæstinensisk stat. Han fastholdt samtidig, at israelsk politik handler om landets sikkerhed og lovede at fortsætte bosættelsespolitikken i de besatte områder.

Samtidig er en arabisk liste er for første gang blevet tredjestørst ved et israelsk parlamentsvalg. Den Fælles Arabiske Liste står til 14 mandater i det nye parlament. Listen består af fire partier, der appellerer til de 22 procent af Israels ikke-jødiske befolkning.

Israel har 1,7 millioner arabiske vælgere. Valgdeltagelsen blandt denne vælgergruppe har været svingende i de seneste år. Knap 5,9 millioner israelere havde mulighed for at stemme ved tirsdagens valg. 68,19 procent benyttede sig af muligheden.

Hvis det lykkes Likud at få en levedygtig koalition på plads, vil det sikre Netanyahu en fjerde regeringsperiode, hvormed han står til at blive den premierminister, som har været ved magten i længst tid i Israels historie.

/ritzau/

 

Dagens Gossip