Udenrigsministrene fra Norden, Baltikum og Centraleuropa fordømmer Ruslands militære intervention i Ukraine og en planlagt folkeafstemning, som Krims regionale regering har udskrevet.
- Situationen i Ukraine er alvorlig. En aggressiv handling er blevet udført af det russiske militær i et europæisk land, skriver udenrigsministrene fra de 12 lande i en fælles udtalelse ifølge nyhedsbureauet TT.
Den danske udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), og hans 11 kolleger kræver blandt andet, at udenlandske observatører hurtigt får adgang til Krim-halvøen.
Polens udenrigsminister, Radoslaw Sikorski, siger samtidig, at EU må styrke dets forsvarspolitik og opgradere dets kriseberedskab på baggrund af den seneste udvikling.
- Det er en udfordring, som vi ikke har ønsket, men den banker på vores døre, siger han.
Udenrigsministrene fra Norden og Baltikum samt Polen, Tjekkiet, Slovakiet og Ungarn, der er kendt som de fire Visegrad-lande, mødtes fredag i byen Narva i Estland på grænsen til Rusland.
Mødet i Narva fandt sted dagen efter, at Krims parlament torsdag stemte for en løsrivelse fra Ukraine for i stedet at slutte sig til Rusland. Parlamentet besluttede, at spørgsmålet lægges ud til folkeafstemning om 10 dage.
USA's præsident, Barack Obama, har foreslået direkte forhandlinger mellem regeringerne i Ukraine og Rusland som en mulighed for at løse krisen mellem de to lande diplomatisk.
Samtalen fandt sted, efter at Obama havde indført sanktioner over for russere og Krim-borgere, der er ansvarlige for at true Ukraines stabilitet og suverænitet.
EU besluttede ved et topmøde torsdag at stoppe forhandlinger om visumliberalisering og en større økonomisk aftale med Rusland.
Den vestlige alliance har ifølge Moskva en "partisk og fordomsfuld" tilgang til hele krisen.
- Det russiske udenrigsministerium anser det for at være ekstremt farligt at bringe "Nato-faktoren" til Ukraine, hvor situationen allerede er meget kompleks og delikat, hedder det i en erklæring.
En talsmand for præsident Vladimir Putin siger, at Rusland forsøger at få nedtrappet krisen, men at det ikke møder megen forståelse.
/ritzau/Reuters