Norge har fået eksperimentel ebolamedicin fra Canada

Den norske sundhedsmedarbejder, der er indlagt på universitetssygehuset i Oslo med ebola, kan muligvis se frem til at blive behandlet med eksperimentel medicin.

Canada har sendt en dosis af medicinen ZMab til både Norge og Spanien, bekræfter de canadiske sundhedsmyndigheder tirsdag. Medicinen er egentlig lavet med henblik på dyreforsøg.

- Den eksperimentelle medicin blev doneret af medfølelse for at bidrage til at behandle sundhedsarbejdere, som er smittet med ebola, skriver nyhedsbureauet The Canadian Press.

ZMab er en forløber til ZMapp, der er den første eksperimentelle medicin, som er blevet brugt under det nuværende udbrud. De canadiske myndigheder oplyser, at de vil gemme resten af ZMab-lagret til forskning og til behandling af canadiere, der eventuelt bliver smittet med ebola.

Oslos universitetssygehus oplyste mandag, at tilstanden hos den ebolasmittede nordmand er stabil, men med tegn på bedring.

De norske sundhedsmyndigheder overvejer, om Norge skal indkøbe ebolamedicin i stor skala, hvis der kommer en effektiv medicin på markedet.

Men ifølge Helsedirektoratet, der er det norske svar på Sundhedsstyrelsen, er det langt fra sikkert, at landet vil gøre det, hvis der skulle blive udviklet en effektiv medicin mod ebola.

Det er nemlig også et spørgsmål om etik.

- Vi overvejer, om det er etisk forsvarligt at gøre det, når adgangen til medicinen er så begrænset, og der er så mange, som har brug for den, sagde Cecilie Daae, direktør i Helsedirektoratet, til VG i weekenden.

Verdenssundhedsorganisationen WHO fortalte tirsdag, at antallet af dødsfald under ebola-udbruddet er steget til 4447 ud af i alt 8914 smittede. Samtidig ser epidemien ud til at sprede sig i geografisk omfang i Sierra Leone, Guinea og Liberia.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip