Nu får danskerne særlig mulighed: Kom helt tæt på kong Frederik

Skrevet af Kamille Isaksen

28/02/2024
Foto: Mads Nissen/Politiken/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Nissen/Politiken/Ritzau Scanpix
Nu kan du komme helt tæt på Danmarks nye konge.

Dagens topnyheder

Fra 22. marts 2024 viser Amalienborgmuseet i anledning af det historiske tronskifte 14. januar udstillingen ”Frederik 10. - Konge af i morgen”.  Udstillingen tegner igennem fotografier, genstande, videoklip, malerier og lyd et portræt af Danmarks nye konge.

Det skriver Kongernes Samling i en pressemeddelelse.

Kongernes Samling markerer Kong Frederik 10.s tronbestigelse med udstillingen ”Frederik 10. – Konge af i morgen”.  Udstillingen vises fra 22. marts til 8. september 2024 på Amalienborgmuseet i Christian VIII’s Palæ, hvor Kongen som kronprins havde sin egen lejlighed frem til brylluppet i 2004.

Kongens liv formidles igennem fotografier, videoklip, malerier og en lang række genstande, som kan knyttes direkte til de begivenheder og beslutninger, som har været med til at forme Kongens liv og person. Genstande, som spænder fra den tunge bjælke Maren, som Kongen skulle grave sig ind under i forbindelse med afslutningen af frømandsuddannelsen, H.M. Dronning Marys brudekjole og H.M. Kong Frederik 10.s gallauniform fra søværnet til portrætmalerier, den første skoletaske og hundeslædepisken fra Sirius-ekspeditionen i Grønland.

”Det er med stor glæde, at Kongernes Samling nu er klar til at åbne en udstilling om Frederik 10. Kongens tronbestigelse var et stort historisk og mindeværdigt øjeblik. Men hvem er den mand, som stod på balkonen 14. januar 2024? Hvad lå forud for det øjeblik, som var ham skæbnestemt. Det vil vi gerne besvare med denne udstilling. Men samtidig vil vi også få vores gæster til at kigge på sig selv. Vi er alle formet af vores fortid, af vores opvækst og af beslutninger, som vi selv eller andre har taget for os. Hvad gør os til dem vi er? Dette er måske det helt centrale spørgsmål, vi ønsker at stille i udstillingen,” siger museumsdirektør Thomas C. Thulstrup.

Når udstillingen lukker på Amalienborgmuseet 8. september rejser den videre til Koldinghus, der også er en del af Kongerne Samling.

FAKTA
”Frederik 10. – Konge af i morgen” vises på:
Amalienborgmuseet fra 22. marts 2024 til 8. september 2024
Koldinghus fra 11. oktober 2024 til 21. april 2025