Nu får han endnu flere millioner: Så meget får kong Frederik i 'løn'

Skrevet af Emil Martesen

10/04/2024
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Nu får han endnu flere millioner.

Dagens topnyheder

Da 2023 gik på hæld løftede dronningen sløret for hendes abdicering. Her lakkede et 52 år langt eventyr mod enden for dronningen, og siden nytår har Frederik stået i spidsen som konge af Danmark.

I kølvandet på, at dronning Margrethe abdicerede til fordel for Kong Frederik X, har regeringen lagt op til en betragtelig økonomisk støtte til det danske kongehus.

Det er nemlig op til Folketinget at fremsætte, hvor meget de kongelige skal have i apanage, og nu har de ifølge et nyligt fremlagt netop det.

Lovforslaget afslører, at kongehuset nu vil modtage en statsydelse på imponerende 143,8 millioner kroner, en markant stigning fra de 121,4 millioner kroner, det modtog i 2023:

"Kongeriget Danmark har fået et nyt Kongepar, og der skal derfor fastsættes nye økonomiske rammer for Kongehuset. Regeringen ønsker at benytte denne anledning til at fremtidssikre Kongehusets økonomi. Vi har et Kongepar og et Kongehus, vi kan være stolte af, og som repræsenterer os på fineste vis. Sådan skal det også være i fremtiden, og det ønsker vi at skabe rammerne for", skriver statsminister Mette Frederiksen (S) i en pressemeddelelse.

Kong Frederik vil modtage 122,9 millioner kroner om året, men dronning Margrethe modtager 12 millioner kroner om året. Det løber samlet op i 134,9 millioner kroner.

Det er en markant ændring fra 2023, hvor dronning Margrethe fik omkring 94 millioner kroner, mens kronprins Frederik fik omkring 23 millioner kroner.

Men det stopper ikke her.

Udover den årlige statsydelse, vil Kong Frederik X også modtage et "ekstraordinært tilskud" på 28,7 millioner kroner i 2024, som er øremærket til at styrke kongehusets finansielle soliditet og dække udgifter forbundet med tronskiftet.

Intet er ændret for prins Joachim, der vil modtage det samme som tidligere - nærmere bestemt fire millioner kroner årligt-, mens kronprinsen først vil modtage årepenge, når han har etableret en husstand. Når det er sat i værk vil han få syv millioner kroner årligt.

Udover den årlige statsydelse, vil Kong Frederik X også modtage et "ekstraordinært tilskud" på 28,7 millioner kroner i 2024, som er øremærket til at styrke kongehusets finansielle soliditet og dække udgifter forbundet med tronskiftet.

Interessant nok vil staten fremover dække flere af kongehusets udgifter, herunder den indvendige vedligeholdelse af en række slotte og palæer. Det nye ansvarsområde til staten er endnu et tegn på regeringens engagement i at opretholde kongehusets status og værdi for det danske samfund.