Der kommer fornemt besøg i Københavns Byret tirsdag, hvor en bemærkelsesværdig retssag mod den tidligere stjernehjerneforsker Milena Penkowa er nået til sin femte dag. Sagen er blevet betegnet som den største sag om forskningsfusk i Skandinavien.
I sagen, som drejer sig om dokumentfalsk i forbindelse med rotteforsøg, er det nu blevet Ralf Hemmingsens tur til at vidne. Han er rektor på Københavns Universitet og forhenværende dekan på Sundhedsvidenskabeligt Fakultet.
Hemmingsen spillede en central rolle i forbindelse med Penkowas doktordisputats fra 2001, som hun senere trak tilbage efter kritik fra universitetets bedømmelsesudvalg.
Han gik dengang forrest i opklaringsarbejdet om, hvorvidt nogle rotteforsøg havde fundet sted. Forsøgene indgik i nogle videnskabelige artikler, som lå til grund for disputatsen.
I 2003 fremviste Milena Penkowa nogle dokumenter over for blandt andre Hemmingsen, som skulle dokumentere rotteforsøgene. De dokumenter er ifølge anklagemyndigheden forfalskede, og det er det, som Penkowa nu er tiltalt for.
Da sagen begyndte at rulle, var det Hemmingsen som telefonisk kontaktede Penkowas samarbejdspartner i Spanien, Juan Hidalgo. Hidalgo afviste dengang at kende til de rotteforsøg, som indgår i artiklen.
Efterfølgende fik Hemmingsen på puklen for, at han ikke havde foranlediget en undersøgelse af Penkowas forskning hos Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU).
Det gjorde han ikke. Penkowa fik lov at fortsætte, og hun indleverede siden en ny disputats, som hun fik godkendt i 2006. Ralf Hemmingsen fik også kritik for, at han indstillede Penkowa til Videnskabsministeriets EliteForsk-pris, som hun modtog i 2009.
- Imidlertid er der klart ting, jeg personligt kunne have gjort væsentligt bedre, lød det tilbage i 2011 fra Hemmingsen, efter en undersøgelse fra Kammeradvokaten, som samlet set frikendte ham i sagen, men som dog rummede en del kritik.
Penkowa-sagen skabte så megen modvind for Hemmingsen, at en undersøgelse foretaget af Berlingske tilbage i 2011 viste, at halvdelen af forskerne på universitetet mente, at Hemmingsen burde gå af som rektor.
Men Ralf Hemmingsen havde opbakning fra universitetets bestyrelse og red stormen af. I 2013 fik han forlænget sin ansættelse som rektor frem til 2017.
Siden blev Penkowas rotte-forskning ad anden vej i øvrigt indklaget for UVVU, som i juni i år frikendte hende. Der ventes at falde dom i straffesagen i løbet af september.
/ritzau/