Ny afgift på vej: Nu bliver det dyrere at se tv

07/11/2021 12:30

Mathias Nielsen

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En ny afgift vil gøre det dyrere at se tv.

Mest læste i dag

Der er lagt op til nye prisstigninger på tv-abonnementer. Det skriver Berlingske.

Skatteministeriet planlægger nemlig at pålægge moms på tv-abonnementer. Noget, som de hidtil har været undtaget fra. Ifølge tv-leverandørene, så vil moms på tv betyde en prisstigning på 15-20 kroner i måneden pr. abonnement og dermed op til 240 kroner om året. Regningen vil der kun være en til at betale: forbrugerne.

Frygten fra tv-udbyderne er, at flere vil fortsætte den igangværende flugt fra tv-udbydere, da mange vælger streaming i stedet.

“Vi som tv-leverandører betaler i dag omkring 1,3 milliarder kroner om året i rettigheder til Copydan, som så fordeler pengene blandt rettighedshaverne. Det er den post, som fremgår af hver regning på tv-abonnementet. Nu kræver man så, at der skal betales moms af dette beløb. Det vil ifølge Skatteministeriet udløse en betaling på ekstra 260 millioner kroner om året og føre til, at tv-abonnementet stiger med 15-20 kroner ekstra om måneden, for man får ingen tv-distributør til at æde sådan en regning selv. Dette er slet ikke forberedt godt nok, og man har slet ikke tænkt konsekvenserne godt nok igennem,” siger Ib Konrad Jensen, der er kommunikationsdirektør i brancheorganisationen Danske Mediedistributører, som tæller de store tv-leverandører som Nuuday/TDC, Waoo, Altibox, Allente, Nordic Entertainment Group med Viaplay og Norlys. 

Tv-leverandørene mener ydermere, at estimatet på 260 millioner er “groft underestimeret”. Man mener, at der nærmere er tale om 325 millioner alene på tv-markedet.

Momskravet er en del af en større bunke nye momsforslag, som ventes bragt i Folketinget til vedtagelse i december efter en meget kort høringsfrist, og som er udløst af en EU-afgørelse. Herefter vil kunstnere, der får rettighedspenge, når deres værker bliver vist, skulle betale moms af pengene. Det har de ikke hidtil skullet.

Momsen vil komme sammen med allerede annonceret stigninger.

YouSee har meddelt, at priserne på tv-pakkerne i 2022 vil stige med 20-50 kroner om måneden, mens Waoo har bebudet prisstigninger på 10-30 kroner om måneden og Viasat på 16-20 kroner hver måned.