Ny coronavariant opdages måske ikke af PCR-test

Foto: Shutterstock

Den nye variant kan måske ikke opdages ved hjælp af PCR-tests.

Forskere siger, at de har identificeret en ny variant af Omikron, som man muligvis ikke kan opdage ved hjælp af PCR-tests, som man ellers bruger til at få et bedre billede af smittetallene rundt i verden. 

Den nye Omikron-variant, de kalder "Stealth"-varianten, fordi den er svær at opdage, har mange mutationer til fælles med den normale, men den mangler en genetisk ændring i forhold til den normale. 

Det er dét, der medfører, at den muligvis ikke kan opdages ved hjælp af PCR-tests. 

Det skriver The Guardian. 

Læs også

Jorden får sin egen sorte boks: Skal registrere menneskehedens undergang

Omikron-variaten detekteres stadig som coronavirus af de sædvanlige tests og kan identificeres som Omikron-varianten gennem genomisk tests, men det er ikke sikkert, at den opfanges af de rutinemæssige PCR-tests, som bruges til at fremskaffe hurtige resultater. 

Forskere siger, at det er for tidligt at vide, om den nye form for Omikron vil sprede sig på samme måde som den normale, men at der er risiko for, at den er anderledes, da den er genetisk distinkt. 

Omikron-varianten blev først opdaget i Sydafrika, Australien og Canada, men den kan allerede have spredt sig mere bredt. 

Hvordan opstod den? 

Den begrænsede viden om den nye variant betyder, at man endnu ikke ved, hvordan den opstod. 

Selvom den falder ind under Omikron, er den så genetisk adskilt, at forskerne mener, den kan kvalificere sig som en ny bekymringsvariant, hvis den spreder sig hurtigt. 

En forsker siger i den forbindelse, at det er bekymrende at have to varianter, B.1.1.529 og den nye version, BA.2, til at opstå så hurtigt efter hinanden, hvortil han antyder, at man "mangler en stor brik i puslespillet". 

"Der er to afstamninger inden for Omikron, BA.1 og BA.2, som er ret forskellige genetisk," kommer det fra Francois Balloux, dirketør for University College London Genetics Institute, hvorefter han tilføjer, at de to varianter vil kunne opføre sig forskellige. 

I stedet for BA.2, er der flere forskere, der uformelt kalder varianten "Stealth Omikron", fordi den muligvis mangler det, der gør det muligt at få øje på den ved hjælp af PCR-tests.

Læs også

Morten Messerschmidt: Når Mette Frederiksen presses, kommer der nye restriktioner