Ny coronavariant opdaget i Danmark

Foto: Shutterstock

Coronavirussen fortsætter med at mutere og udvikle sig. Nu er en ny variant fundet i Danmark, viser prøver.

Lørdag oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke, at en ny coronavariant er blevet fundet i Danmark. Konkret er der tale om undervarianten BJ.1.

Læs også

Militære efterretninger viser: De forbereder atomaffyring

Ifølge Ritzau er det en undervariant, der for første gang blev registreret i Indien. Siden den blev opdaget i indiske prøver, har den dog spredt sig til flere lande verden over.

Magnus Heunicke oplyser, at der er blevet fundet to tilfælde af undervarianten i Danmark. Han melder desuden ud, at det er helt forventeligt, hvorfor det også er Statens Serums Instituts vurdering, at der ikke er nogen grund til at være bekymret.

"Der er fundet to tilfælde af den nye covid-19 undervariant BJ.1 i Danmark. Det er helt forventeligt, at BJ.1 vil optræde i DK, og Statens Serum Institut er på nuværende tidspunkt ikke bekymrede, men følger udviklingen i varianter tæt," skriver han i sit opslag på Twitter.

Sundhedsministeren oplyser, at undervarianten BJ.1 er karakteriseret ved, at den har flere mutationer i spike-proteinet, end undervarianter til den dominerende BA.5-variant.

Det vides dog endnu ikke, hvad betydningen af disse mutationer egentlig er. Alligevel mener Statens Serum Institut dog ikke, at der er grund til at være bekymret over denne variant.

"BJ.1 har flere mutationer i spike-proteinet end undervarianterne til den dominerende BA.5-variant, men betydningen af mutationerne kendes ikke med sikkerhed. Den blev påvist første gang d. 2. juli 2022 i Indien, og er indtil videre primært set i Indien og enkelte andre lande," skriver han på Twitter.

BJ.1 er også kendt under navnet BA.2.10.1, og er en undervariant til den velkendte Omikron-variant, der spredte sig hurtigt i Danmark og flere andre tidligere på året.

Læs også

Tilbagekalder chips fra Rema1000: Fund af Salmonella

Hverken Staten Serum Institut eller Magnus Heunicke har meldt noget ud om, hvorvidt de to personer, der er blevet testet positiv for BJ.1-varianten, er blevet i Danmark eller i udlandet.

 

Dagens Gossip