Ny engelsk lov træder i kraft: Homopar gift ved midnat

Skrevet af admin

29/03/2014

Mest læste i dag

Adskillige homoseksuelle par sagde over midnat natten til lørdag ja til hinanden i de første ægteskaber mellem par af samme køn i England og Wales.

Premierminister David Cameron hylder skridtet, som han kalder et "vigtigt øjeblik i vores land", og et regnbuefarvet flag blev fløjet over regeringens kontorer i London.

I Brighton på Englands sydkyst havde Neil Allard og Andrew Wale inviteret omtrent 100 gæster for at fejre, at de nu er "mand og mand".

- Vi er blevet meget bevidste om, hvor heldige vi er med, at vi lever i en forholdsvist tolerant del af verden, siger 49-årige Andrew Wale til den fremmødte presse.

Lørdag følger mange flere par trop - heriblandt Teresa Millward og Helen Brearley.

Det har været muligt at indgå registreret partnerskab siden 2005, og homoseksuelle har kunnet adoptere siden 2002. Men parret har alligevel ventet på, at de kunne blive gift på lige vilkår med heteroseksuelle.

- Vi ville ikke giftes, før det kunne blive et ægteskab, som det min mor og far kan få, eller som andre mænd og kvinder kan få, siger Teresa Millward.

Loven er resultatet af en langstrakt kamp, hvor Cameron bakkede op om ændringen trods stærk modstand blandt medlemmer af hans konservative parti og fra kirken.

- Sagt helt enkelt, så vil det nu ikke længere betyde noget, om du er hetero- eller homoseksuel i Storbritannien. Staten vil anerkende dit forhold som ligeværdigt, siger premierministeren.

Mange er dog stadig imod ægteskaber mellem bøsser og lesbiske. En meningsmåling fra BBC viser således, at en femtedel af briterne ville afvise at deltage i et bryllup mellem homoseksuelle. Og en fjerdedel af briterne er imod ægteskaberne, viser målingen.

I London holdt Peter McGraith og David Cabreza også midnatsbryllup foran venner og familie - heriblandt deres to adoptivbørn. De vil med deres bryllup sende en hilsen til alle de lande, der endnu ikke tillader ægteskaberne.

- Der er mange bøsser og lesbiske rundt om i verden, der ikke er inviteret til festen, siger Peter McGraith.

15 lande tillader ægteskab mellem personer af samme køn, og tre andre lande tillader det i visse områder.

/ritzau/AFP