Ny EU-kommission vil ikke påtvinge Danmark mindsteløn

Skrevet af admin

06/10/2014

Dagens topnyheder

Selv om den kommende EU-kommission under ledelse af Jean-Claude Juncker gerne ser, at alle 28 EU-lande indfører en form for mindsteløn, så vil det stadig være muligt for landene at holde fast i deres egne systemer.

Det siger lettiske Valdis Dombrovskis, der er kandidat til den nye næstformandspost i EU-Kommissionen med særligt ansvar for euroen og social dialog.

På et spørgsmål fra europaparlamentariker Ulla Tørnæs (V) bekræfter Dombrovskis under sin godkendelseshøring mandag i parlamentets økonomi- og beskæftigelsesudvalg, at han støtter Junckers idé om mindsteløn i alle EU-lande.

- Det er rigtigt, at det er Junckers forslag, og det støtter jeg til fulde. Vi bør opfordre alle medlemslande til at indføre mindsteløn.

- Det kan vi gøre via landespecifikke anbefalinger, men vi kan også gøre det gennem dialog med de pågældende medlemslande, siger Dombrovskis.

Men kommissærkandidaten medgiver også, at der kan være lande, der har andre modeller. Og han lægger op til, at de formentlig vil kunne bevare deres eksisterende ordninger.

- Vi er selvfølgelig helt klar over, at der findes forskellige modeller for arbejdsmarkedet, og at der - især i de nordiske lande - er en meget stærk dialog på arbejdsmarkedet og en tendens til, at arbejdsmarkedets parter fastsætter mindstelønnen.

- Vi har ikke tænkt os at indføre noget mod arbejdsmarkedets parters vilje, hvis de ellers er enige om, at der ikke er brug for en mindsteløn. Men på det generelle plan, ja, så vil kommissionen opfordre medlemslandene til at have en mindsteløn, siger Dombrovskis.

Danmark er et af få EU-lande, der ikke har en nationalt fastsat mindsteløn. Det er typisk ikke et område, EU lovgiver om fra centralt hold.

Men kommende kommissionsformand Jean-Claude Juncker vakte opsigt, da han i forbindelse med sin godkendelse tidligere i år kom med meldingen om, at han vil opfordre alle lande til at indføre mindsteløn på nationalt plan.

/ritzau/