Ny forskning: Populær ingrediens øger risikoen for at få kræft

Foto: Shutterstock

Nye undersøgelser viser, at en særlig fedtsyre, som man finder i mange madvarer, kan øge sandsynligheden for kræft.

Undersøgelser viser, at en bestemt fedtsyre, man finder i palmeolie, har en effekt på kræftgenomikken, og som medfører en øget sandsynlighed for, at sygdommen bliver spredt. 

Kræften, der spreder sig i kroppen, er den hyppigste dødsårsag blandt kræftramte, da man ikke vil kunne helbrede denne gruppe mennesker, men derimod kun behandle.

Læs også

Nu er det slut med fyrværkeri

The Institute for Research in Biomedicine i Barcelona har først foretaget undersøgelsen på mus, hvor man fandt ud af, at disse palmitinsyre bidrog til metastase i mund- og hudkræft. 

Forskningen viser endvidere, at andre fedtsyrer, herunder oliesyre og linolsyre, som findes i olivenolie og hørfrø, ikke har samme effekt. 

"Der er noget helt særligt ved palmitinsyre, der gør den ekstremt potent," siger professor Salvador Aznar-Benitah via The Guardian. 

Forskingen viste, at palmitinsyre - suppleret med musens kost - ikke kun bidrog til metastaseringen, men også have langsigtede genomeffekter. 

Professoren hævdede dog også, at det er for tidligt at sige, hvilken diæt, man skal sættes på, hvis man har en metastaserende kræftsygdom. 

"Jeg mener, det er for tidligt at sige, hvilken type diæt, der skal indtages af patienter med metastaserende kræft, som ville bremse processen." 

"Der må være en meget mere realistisk tilgang i forhold til rigtig terapi, som ikke afhænger af, hvorvidt patienten kan lide Nutella eller pizza. Det er så kompliceret at lege med diæter."

Professor Greg Hannon, direktør for Cancer Research UK Cambridge Institute, har storrest den "meget omfattende undersøgelse" af en af de mest almindeligt anvendte olier i verden. 

"Dette er en omfattende undersøgelse, der viser, at eksponering for en væsentlig bestanddel af palmeolie vil ændre kræftcellernes adfærd, hvilket vil gøre dem mere tilbøjelige til at udvikle sig til at være en potentielt dødelig metastastisk sygdom," siger han. 

Palmeolie er en billig erstatning for smør, hvilket betyder, at det ofte findes i almindelig dej og bagt mad, men også i margarine, Nutella og kiks. 

Læs også

Britney Spears er fri igen