Ny lov træder i kraft: Denne bøde bliver nu tidoblet

Skrevet af Mathias Busekist

07/01/2021
Foto: Claus Hansen/Ritzau Scanpix
Foto: Claus Hansen/Ritzau Scanpix
Der vil komme en ændring i færdselsloven den 1. marts.

Dagens topnyheder

Det skal være slut med "lastbilcampister", som er med til at fylde parkeringspladser og rastepladser, mens de holder deres ulovlige hvil.

Det har et flertal i Folketinget nu vedtaget. 

Bøden for ulovlige ugehvil vil fra 1. marts, hvor loven træder i kraft, blive tidoblet.

De fastsætter bøden for ulovlig afholdelse af regulært ugentligt hvil i køretøjet til 10.000 kroner. Den vil skulle betales føreren, men det er ikke det hele. Vognmanden vil nemlig kunne se frem til at modtage en bøde på 20.000 kroner. 

De tilsvarende bøder lyder i dag på henholdsvis 1000 og 2000 kroner. 

Skal sikre bedre forhold

Transportminister Benny Engelbrecht har sagt, at denne ændring skal bidrage til mere sikre forhold for chaufførerne. 

"Det ligger regeringen meget på sinde, at lastbilchauffører får bedre arbejdsvilkår og et bedre arbejdsmiljø, hvor de ikke bliver tvunget til at overnatte i deres lastbiler, og det er meget positivt, at et flertal i Folketinget også mener det, siger han."

Det kommer blandt andet på baggrund af, at man i 2018 kunne afsløre, at udenlandske chauffører levede i kummerlige forhold. Der var sågar flere af dem, der kunne afsløre, at de boede i deres lastbiler i flere måneder. 

Det vil den nye lovændring gøre op med. De ønsker at gøre op med "ulige konkurrencevilkår, nomadechauffører og social dumping i vejtransportsektoren og sikre ordnede forhold."

Forslaget blev stemt igennem af Socialdemokratiet sammen med deres støttepartier i form af SF, Radikale, Enheldslisten og Alternativet. 

Venstre mente, at bøderne skulle have været blevet fastsat til henholdsvis 5000 og 10.000 kroner, men dette forslag blev dog forkastet.