Ny saudiarabisk konge deler sin brors reform-visioner

Den saudiarabiske kong Abdullah er natten til fredag død. Dermed er det den afdøde konges bror, den hidtidige kronprins Salman bin Abdulaziz Al Saud, der skal indtage tronen i det rige olieland.

Men det er ikke sikkert, at der med tronskiftet også sker et skift i måden at styre landet. Brødrene deler nemlig i stor udstrækning de samme visioner.

Salman, der menes at være 79 år gammel, blev arving til tronen i 2012. Oprindeligt stod han ikke først i rækken, men hans to kronprins-forgængere døde begge, inden de nåede at blive konge.

Han anses i Vesten for at være pragmatisk og progressiv og for at dele kong Abdullahs syn på verden og hans reformer.

Ifølge nyhedsbureauet dpa har Salman tidligere udtalt, at omfanget af reformer og hastigheden, med hvilken de skal indføres, afhænger af sociale og kulturelle faktorer, og at "ændringer skal introduceres på en forsigtig og rettidig måde".

Dog advarede han ved samme lejlighed om, at landet kunne falde tilbage til en stammekultur, hvis der skulle blive indført demokrati i Saudi-Arabien.

Der er med tronskiftet ingen forventning om, at Salman vil ændre Saudi-Arabiens årelange rivalisering med det shiamuslimske Irak eller den saudiarabiske tilgang til landets egen shia-minoritet, der længe har opfordret til reformer.

Salman har været forsvarsminister de seneste år. Før det var han guvernør i provinsen Riyadh gennem fem årtier, ligesom han har fungeret som indenrigsminister.

Rygter siger, at den 79-årige konge ikke har det bedste helbred, der kun er blevet dårligere de senere år. Derfor formodes det ifølge Time Magazine, at han ikke kommer til at regere landet i lige så mange år som sin forgænger.

/ritzau/dpa

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip