Ny undervariant stormer frem

Foto: Shutterstock

Omikron-varianten er den dominerende variant i Danmark. Ifølge SSI stormer en såkaldt undervariant frem blandt de danske smittetilfælde.

Det er ikke mere end halvanden måned siden, at det første tilfælde af Omikron-varianten blev registreret i Danmark.

Læs også

Svensk by kan få nyt navn: Beboere bliver hele tiden er blevet censureret

På nuværende tidspunkt er det blevet den dominerende variant i samfundet. Heldigvis har den vist sig at være mildere end Delta-varianten, der tidligere var den dominerende variant blandt de danske smittetilfælde.

Allerede nu er en ny undervariant af Omikron dog i vækst i Danmark. Og det har tilsyneladende skabt undren hos forskerne hos Statens Serum Institut (SSI).

Det forklarer Anders Fomsgaard, der er overlæge og professor hos Statens Serum Institut, ifølge Ritzau.

Den nye undervariant har fået det midlertidige navn BA2. Den dominerende og mest kendte variant af Omikron, der har taget store dele af verden med storm, har navnet BA1.

Ifølge Anders Fomsgaard er væksten i Danmark i en sådan grad, at Danmark er det land i verden, der har flest tilfælde af Omikron. Derfor mener forskerne hos SSI, at det er interessant, at antallet af BA2-undervarianter er stigende.

På ganske få uger er BA2-undervarianten steget fra at udøgre to procent af alle smittetilfælde i Danmark, til i uge 1 at udgøre 28 procent af alle tilfældene.

Den store vækst i antallet af smittede med BA2-undervarianten har resulteret, at andelen af tilfælde af BA1-undervarianten er faldet fra 72 til 68 procent, lyder det fra SSI.

Denne udvikling har skabt undren hos både Anders Fomsgaard og andre forskere hos SSI. Den ser nemlig ikke ud til at opføre sig anderledes, hvorfor den hverken virker til at være mere smitsom eller resistent over for vacciner.

"Vi kan endnu ikke se nogle væsentlige forskellige på dem, der er inficeret med BA2 i forhold til alder, vaccinestatus, gennembrudsinfektioner, sygdom eller den geografiske spredning. Så tilsyneladende er der endnu ikke noget, der siger, at den ene skulle opføre sig anderledes end den anden," fortæller Anders Fomsgaard.

Det oplyses, at de to undervarianter af Omikron adskiller sig fra hinanden, da de har 'betydelige forskelle' i spike-proteinet.

På nuværende tidspunkt er SSI i gang med at lave en risikovurdering af BA2. Der er dog relativt få tal at bygge det på, eftersom det er en ny observation.

Læs også

Den nye undervariant er også blevet set i både Sverige og Norge, skriver Ritzau. Ifølge israelske medie Jerusalem Post er der også er fundet omkring 20 tilfælde af BA2 i Israel.

 

Dagens Gossip