Nye uhyggelige tal viser, at disse danskere har 4.000 kroner mindre om måneden - men det bliver værre endnu

Skrevet af Emil Martesen

05/12/2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det bliver værre endnu.

Dagens topnyheder

Det er ingens næse gået forbi, at danske familier står ansigt til ansigt med økonomiske udfordringer, hvor de kæmper med at få enderne til at hænge sammen.

Men det stopper ikke her.

Flere danskere skal nemlig punge ud med flere tusinde kroner i ekstraregninger – og det på trods af lavere inflation, faldende energipriser og stigende lønninger.

Det løfter nye tal fra Finans Danmark sløret for.

Ifølge interesseorganisationen for den finansielle sektor oplever en typisk børnefamilie en månedlig ekstraregning på næsten 4.000 kroner.

Humlen er en stigning i forbrugerpriserne på svimlende 12 procent siden sommeren 2021.

Det skriver TV 2.

Ulrik Nødgaard, direktør i Finans Danmark, påpeger, at hvor kun 5% af de danske husholdninger følte økonomisk pres før krigen i Ukraine, er dette tal nu steget til 15%. For pensionistpar og enlige uden børn er merregningen henholdsvis 3.000 og 1.600 kroner.

Ida Marie Moesby, forbrugerøkonom i Nordea, understreger, at boligejere, som tidligere nød godt af lave renter, nu mærker konsekvenserne af rentestigninger. Hun råder til at skrue ned for forbruget, men anerkender, at det kan være vanskeligt for familier med stram økonomi, som ikke har mulighed for at øge indtægter eller reducere udgifter. Lejere oplever også en hård tid med stigende huslejer.

Ulrik Nørgaard lægger heller ikke skjul på, at man ikke er i land endnu.

I det nye år ventes yderligere 65.000 familier at blive ramt af stigninger i realkreditydelsen:

"Det er sjældent, at renterne er kørt så meget op så hurtigt, og de er ikke fuldt slået igennem endnu, så vi mener simpelthen, at det er lidt for tidligt at drage den konklusion, at det ikke kommer til at påvirke økonomien mere, end det allerede har gjort. Vi er ikke i land endnu".

Ulrik Nødgaard tilføjer i samme ombæring, at mange husholdninger er nødt til at justere deres økonomi, hvilket kan indebære at opgive ferier eller andre luksusgoder. Han påpeger også, at selvom bankerne nyder godt af de højere renter, er deres indtjening på linje med andre erhvervsvirksomheder.

Denne situation stiller danske familier over for en vanskelig økonomisk virkelighed, hvor de må balancere mellem stigende udgifter og behovet for at opretholde en stabil økonomi. Det er en tid, hvor hver krone tæller, og hvor fremtidens økonomiske udsigter er usikre.