Nyuddannede har svært ved at finde job: 'Jeg får at vide, at jeg mangler erfaring'

Skrevet af Kristine Bugbee

03/11/2015

Mest læste i dag

26-årige Camilla Kampmann er dybt frustreret.

Gennem det sidste halve år har hun søgt det ene job efter det andet. Op mod 15 om dagen. Men hun får negativ respons på dem alle. Hver dag tikker et nyt standardiseret afslag ind i indbakken.

- Jeg føler mig afvist og opgivende. Det betyder helt sikkert, at min selvtillid har fået et knæk. Men jeg ønsker at være i arbejde, og jeg tror stadig på, at der er nogen, der kan bruge mig, siger hun.

Camilla Kampmann, som bor i Brønshøj, har været på barsel og dagpenge, siden hun blev færdiguddannet som administrationsøkonom i juni 2014. Selvom hun glæder sig til at komme i arbejde, er begejstret for sit fag og søger utallige job hver eneste dag, er hun kun blevet kaldt til en enkelt samtale, siden hendes barsel sluttede i maj i år.

Årsagen til at hun bliver afvist igen og igen er altid den samme: Hun mangler erfaring.

- Jeg får en mail hver dag med nye jobopslag, og i hvert fald i otte ud af 10 af dem står der, at erfaring er et krav. Men jeg søger dem alligevel, for jeg kan jo ikke bare sidde og vente på, at der kommer et jobopslag, hvor erfaring ikke er et krav, fortæller hun.

- Jeg føler mig enormt frustreret, jeg har haft arbejde hele mit liv. Følt, at jeg kunne bruges og gjorde en forskel. Jeg får ikke engang en chance for at komme til en jobsamtale, jeg bliver bare sorteret fra, fordi de kan se, at jeg er nyuddannet.

Mange i samme båd
Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som har undersøgt overgangen til arbejdsmarkedet for nyuddannede, går hver syvende nyuddannet direkte ud i mindst et halvt års ledighed. Tallene er gået den forkerte vej på trods af en stigende beskæftigelse på det danske arbejdsmarked.

I juli 2015 var der 21.183 ledige nyuddannede, og det er ifølge Magisterbladet det største antal ledige dimittender siden årtusindeskiftet.

Chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Mie Dalskov Pihl siger til Magisterbladet, at den store ledighed blandt nyuddannede har markante konsekvenser for samfundsøkonomien.

- Helt frem til når vi møder dem om 10 år, vil nyuddannede, der starter med at være ledige, have en lavere indkomst, end dem, der ikke var ledige. Og måske også have en løsere tilknytning til arbejdsmarkedet, siger hun.

Jo længere man er ledighed, jo dyrere er det. Er man faglært, er det beskæftigelsen, man taber på, mens de højtuddannede rammes på timelønnen, forklarer Mie Dalskov Pihl. Desuden går samfundet glip af den indtjening og vækst, som de ledige ellers ville have skabt.

Læs også: Fem gode råd til din jobsøgning

Dorte Persson er uddannelseskonsulent og vejleder i fagforeningen HK. Hun genkender, at den manglende erhvervserfaring kan være en udfordring for de nyuddannede, men hun siger samtidig, at alle ‘grupper’ kan opleve vanskeligheder.

- Mange er generelt for dårlige til at sælge sig selv. De gør det bedste, de har lært, men de ved ikke, hvordan de skriver en motiveret ansøgning og et målrettet CV, eller hvordan de skal aktivere deres netværk.

Hun råder de jobsøgende til at fokusere på fordele fremfor ulemper. Hvis manglende erfaring er den største udfordring, så gælder det om at overbevise arbejdsgiveren om, at vedkommende godt kan føle sig tryg alligevel.

- Det kan godt være, at du ikke kender et bestemt it-system, men det kan du oplæres i. Hvis man ikke har erfaringen, kan man i stedet slå på, at man har den nyeste viden inden for området og fremhæve sin uddannelse. Man når langt med den rette indstilling, siger Dorte Persson.

- Jeg oplever, at arbejdsgiverne udover kompetencer også lægger vægt på den enkeltes indstilling, motivation og attitude, tilføjer hun.

'Jeg vil være glad for mit job'
Camilla Kampmann mener, at hun gør alt, der står i hendes magt, for at få et arbejde.

- Man hører hele tiden, at de unge skal tage en uddannelse for at blive noget. Hver gang jeg taler med fagforeningen, jobcentret eller a-kassen, så siger de, at jeg gør alt det, jeg skal - og mere til. I virkeligheden skal man kun søge to job om ugen, og jeg søger i hvert fald ti gange så mange, fortæller hun og understreger, at hun har haft studiejob og relevante praktikpladser gennem hele sit uddannelsesforløb.

Er du villig til at tage et job, som ligger under dine kvalifikationer?

- Til dels, ja. Men jeg har brugt fire år, fordi jeg gerne vil det, som jeg har uddannet mig til. Fordi det er det, der interesserer mig. Jeg har noget køkkenerfaring, så det har jeg også søgt lidt. Jeg har har også søgt nogle receptionist-job, men de vil også have folk med erfaring. Jeg kunne godt tage et rengøringsjob, men hvor længe bliver jeg så der? Jeg vil gerne være glad, når jeg går på arbejde, jeg vil gerne lave noget, jeg brænder for.

- Jeg vil gerne bare have et job, for det er ikke skidefedt at gå på dagpenge. Jeg er ikke alene om det, der er rigtig mange. Hver gang jeg får et afslag tilbage, står der, at de har skulle vælge mellem 5-600 ansøgninger, siger Camilla Kampmann, som er uddannet fra Campus Køge.

Læs fem gode råd fra Dorte Persson til jobsøgende HER.

Følg Dagens Politik for flere lignende artikler: