Obama: USA klar til at sende 300 militærrådgivere til Irak

USA er parat til at sende op mod 300 militære rådgivere til Irak, og amerikanerne er også klar til at sende militært udstyr til de irakiske sikkerhedsstyrker.

Det siger den amerikanske præsident Barack Obama på et pressemøde i Washington.

De militære rådgivere skal blandt andet uddanne de irakiske sikkerhedsstyrker, der i de sidste to uger er trængt voldsomt i defensiven af de islamistiske oprørere.

Rådgiverne vil sammen med de irakiske sikkerhedsstyrker skaber såkaldte operationscentre i hovedstaden Bagdad og i det nordlige Irak for at dele efterretninger og koordinere planlægningen af kampen mod oprørerne.

Den amerikanske præsident afviser dog samtidig, at USA vil sende kampsoldater til Irak, hvor islamistiske oprørere fra Den Islamiske Stat i Irak og Levanten, Isil, har taget kontrollen med flere store byer i det nordlige Irak.

- Der er ikke behov for en militær løsning på situationen i Irak. Og slet ikke en løsning, der er ledet af USA, slår Barack Obama fast.

Præsidenten udelukker dog ikke en militær indgriben i Irak. Obama siger således, at USA er klar til at udføre militæraktioner mod mål i Irak, hvis situationen kræver det. Obama siger dog ikke konkret, hvad disse aktioner går ud på, men det kunne være angreb fra luften.

Den amerikanske præsident opfordrer samtidig de irakiske ledere til at sætte sig sammen for at finde en politisk løsning på krisen.

Barack Obama sender i weekenden sin udenrigsminister John Kerry til møder i Mellemøsten og Europa for at drøfte den uroplagede situation i Irak.

USA invaderede Irak i 2003 for at vælte præsident Saddam Hussein. USA trak sine styrker ud af landet i 2011 og overlod ansvaret for sikkerheden til den irakiske regering og premierminister Nuri al-Maliki.

Siden oprørerne fra Isil indledte sin offensiv er hundredtusindvis af irakere drevet på flugt.

Den Internationale Organisation for Migration (IOM) anslog i mandags, at en halv million er flygtet fra Mosul, Iraks næststørste by, som blev indtaget af de militante i sidste uge.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip