OECD giver regeringens vækst-forventning et hak i tuden

Skrevet af admin

25/11/2014

Dagens topnyheder

Regeringens forventning til dansk vækst kan meget vel blive nedjusteret i december. Mens regeringen har holdt ved en forventet vækst på 2,0 procent til næste år, giver den vestlige verdens økonomiske samarbejdsorganisation OECD nu det skøn et hak i tuden.

OECD forventer en vækst i år på 0,8 procent - og til næste år 1,4 procent. Skønnet for 2015 er nedjusteret fra 1,8 procent.

- OECD's nedjustering af væksten giver regeringen et vink med en vognstang forud for deres kommende prognose i starten af december, siger Peter Bojsen Jakobsen, makroøkonom i Sydbank.

- Vi venter, at regeringen - efter lang tids modstand - vil nedjustere deres vækstskøn for 2015, som i øjeblikket ligger på 2,0 procent, siger han i en kommentar til prognosen fra OECD.

Regeringen har skønnet, at væksten i år kommer til at ligge på 1,4 procent. Men det skøn har økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) bebudet, at regeringen kommer til at nedjustere.

Hos OECD forventer man til gengæld, at det private forbrug stiger med to procent til næste år og 2,5 procent i 2016.

- Det vil kræve et helt andet væksttempo, end hvad vi har set de seneste år, og selvom man ikke kan afvise det, så er det i hvert fald vigtigt at sige, at det er ret optimistisk, siger Steen Bocian, cheføkonom i Danske Bank.

- Samlet set mener OECD altså, at vi er på rette vej, og det er værd at glæde sig over. OECD forventer også faldende ledighed og stigende huspriser, hvilket jo i hvert fald betyder, at hverdagen for mange danskere kan forventes at blive bedre, set med økonomiske briller, siger han.

OECD skønner, at underskuddet på de offentlige finanser bliver et minus på 2,2 procent af BNP til næste år, hvilket er på linje med regeringens seneste skøn.

Men hos Sydbank vurderer Peter Bojsen Jakobsen, at OECD's skøn for det offentlige underskud er en smule rosenrødt, da lavere økonomisk vækst og fald i olieprisen vil øge underskuddet i forhold til regeringens seneste skøn.

- Vi forventer således et offentligt underskud på tre procent af BNP i 2015, og underskuddet kommer således til at balancere på grænsen af det tilladte af EU, siger økonomen.

/ritzau/