Økonom: EU-sanktioner vil mærke Rusland længe

admin

|

29/07/2014

Dagens topnyheder

Rusland kommer tættere og tættere på at blive lukket helt ude af de globale finansielle markeder. Men friske EU-sanktioner vil ikke resultere i russisk statsbankerot.

Vurderingen kommer fra senioranalytiker ved Danske Bank Lars Christensen, efter at EU tirsdag eftermiddag har valgt at indføre sanktioner, som vil begrænse adgangen til det europæiske finansielle marked, lukke ned for våbenhandel og ramme dele af den russiske oliesektor.

- Ruslands offentlige finanser er relativt gode, og Rusland har en meget stor valutareserve. Så landet vil ikke have problemer med at servicere sin gæld på den relativt lange bane.

- Men Rusland er givetvis allerede i recession, og væksten vil nok gå yderligere ned. Det er svært at se en russisk økonomi, som retter sig op lige med det samme, siger han.

Lars Christensen vurderer, at sanktionernes virkning vil kunne ses længe ud i fremtiden.

- Vi har en sovjetisering af den russiske økonomi i sidste ende, hvor Rusland bliver isoleret. Statsbankerot vil jeg udelukke - det er ikke et hovedscenario jeg ser inden for en overskuelig tidshorisont. Men det er en økonomi i ret dyb krise, siger han.

Frygten er ifølge Lars Christensen, at EU bliver nødt til at sige b, c og d efter at have sagt a ved at åbne op for posen med de russiske sanktioner. Det er de europæiske investorers forventninger om, at der er flere sanktioner på vej, som skader den russiske økonomi.

- Hvis man hele tiden bliver nødt til at komme med mere og mere, så kommer vi til at se yderligere svækkelser og markant dårligere nyheder for russiske økonomi. Vi kan ikke se det vende i nogen overskuelig fremtid, forklarer han.

Det vil gå ud over nogle europæiske firmaer og de lande, som har den største eksport til Rusland. Men overordnet vil sanktionerne ifølge Lars Christensens vurdering ikke slå tilbage på EU's økonomi.

- Det er ikke gratis at lave den type sanktioner, men i det store billede har det ikke nogle dybere negative effekter for den overordnede europæisk økonomi, lyder vurderingen.

/ritzau/