Økonom: Gratis omgang at buldre mod forældrekøb

Skrevet af admin

03/08/2016

Dagens topnyheder

Stadig flere forældre køber boliger til deres børn, og forældrenes penge er med at presse priserne på lejligheder i studiebyerne op.

Det vil en stribe partier gøre noget ved, men det kan blive meget svært, mener forbrugerøkonom hos Nordea Ann Lehmann Erichsen.

Socialdemokraterne, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti vil ændre reglerne for at gøre det mindre attraktivt for forældre at købe lejligheder til deres børn.

- Det virker som en gratis omgang at sige, at nu skal reglerne ændres. For der findes jo ikke særskilte regler for forældrekøb. Det er de samme regler, som gælder for alle, der køber en ejendom og lejer ud erhvervsmæssigt.

- Gør man det, er man erhvervsdrivende med alle de gode og dårlige ting, der følger med, siger Ann Lehmann Erichsen.

Som reglerne er nu, kan forældre købe lejligheder og leje ud, og lade det køre under den såkaldte virksomhedsordning. Den tillader, at flere udgifter ved ejerskabet af en lejlighed kan trækkes fra, men at man skal leve op til lejeloven med tilhørende reguleringer.

- Gør man det dyrere at eje en bolig til udlejning, vil det ramme store dele af lejemarkedet, for det er ikke en guldrandet forretning i forvejen, siger Ann Lehmann Erichsen.

Ud over det større fradrag er der kritik af, at forældre kan give deres børn huslejen i gave og senere sælge lejligheden 15 procent under vurderingen som en form for indirekte gave.

- Skattemæssigt har vi bestemt, at man gerne må give gaver til sin familie op til en vis grænse. Det er et valg, vi har truffet som samfund.

- Alle forældre hjælper deres børn, men nogle kan gøre det økonomisk mere end andre. Det har man så sat nogle skattemæssige rammer for. Jeg kan ikke se, hvordan man skulle fjerne lige præcis penge til husleje fra de regler, siger Nordeas forbrugerøkonom.

Hos Socialdemokraterne fortæller boligordfører Jan Johansen, at partiet ikke har specifikke tanker om, hvilke regler der kan ændres.

- Reglerne, som de er nu, bliver brugt til spekulation, og det skal vi gøre noget ved. Men præcist hvad, der skal gøres, ved vi ikke.

- Lad os kigge på, hvad der kan gøres. Man kan meget med lovgivning, og vi har mange strenge at spille på, mener boligordføreren.

/ritzau/