Det lyder tillokkende: Statskassen kan hente 190 milliarder kroner ekstra skatter og afgifter på et nyt olieeventyr i Nordsøen. Det har brancheorganisationen Olie Gas Danmark regnet sig frem til.
Men milliarderne fosser ikke ind i statskassen ude omfattende nye investeringer fra olieselskaberne, og det er endnu ikke besluttet, hvilken langsigtet strategi der skal vride mere olie og gas op af Nordsøens bund.
Direktør i brancheorganisationen Olie Gas Danmark, Martin Næsby, siger, at der er tre ben at stå på.
- Det ene er øget efterforskning, hvor vi leder efter den olie, vi endnu ikke har fundet. Det andet er, at vi skal øge indvindingsgraden i eksisterende felter, og det tredje er, at vi skal udvikle ny teknologi for at få mere end de forventede 28 procent af olien op af de enkelte felter, siger Martin Næsby.
Direktøren erindrer om, at Danmark i øjeblikket står i samme situation, som Norge og Storbritannien har gjort tidligere, men at nye tiltag i de to lande har givet adgang til mere af det sorte guld.
- I Norge fandt man Johan Sværdrup-feltet, der viste sig at indeholde mere olie, end der nogensinde er fundet i Danmark. Det fandt man populært sagt i det på havbunden, man kan kaldet en hullet schweizerost, siger Martin Næsby.
Brancheorganisationen bygger estimatet for milliardindtægterne til statskassen på tal fra Energistyrelsen, der viser, at der fortsat er 1,4 milliarder tønder olie i den danske del af Nordsøen.
- Vi har som forudsætning lagt, at kan blot halvdelen af den olie indvindes, vil det give statskassen 190 milliarder kroner. Men det vil kræve massive investeringer at nå målet, og det kræver incitamenter at investere, siger Martin Næsby.
Regeringen er interesseret i et ny olieeventyr i Nordsøen, og den nye klima- og energimister, Rasmus Helveg Petersen (R), er parat til drøftelser med olie- og gasindustrien om vilkårene.
- Der er visse barriere for, at det kan realiseres, og da regeringen har meldt positivt ud, venter vi på, at ministeren kalder os til drøftelser om den langsigtede strategi, siger Martin Næsby.
/ritzau/