Olof Palme mindes på 30-års-dagen for det uopklarede drab

Skrevet af admin

28/02/2016

Dagens topnyheder

Kort før midnat den 28. februar 1986 blev Sveriges statsminister Olof Palme dræbt af skud i det centrale Stockholm på vej hjem efter en biograftur med sin kone, Lisbet.

På 30-års-dagen vil den markante svenske politiker blive mindet mange steder i landet.

Det svenske samfund er fortsat traumatiseret over, at gerningsmanden ikke er pågrebet og dømt. Den småkriminelle misbruger, Christer Pettersson, som døde i 2004, er den eneste, der først blev dømt, men siden frikendt for drabet.

Selv om Sverige var i et begyndende opbrud i 1980'erne, så blev Olof Palmes død afslutningen på en æra i svensk politik med årtiers socialdemokratisk dominans.

Som den 74-årige Ulf Adelsohn, tidligere leder af det borgerlige parti Moderaterna, siger til avisen Expressen, så var Palme elsket og sågar dyrket af sine egne, mens han også var hadet og foragtet af andre.

Adelsohn peger på Palmes arrogante facon og hans knivskarpe retorik, der ikke levnede modstandere mange chancer. Men Palme var også kendt for at forsvare de undertrykte i verden. Det gjaldt vietnameserne under USA's krig og de sorte i Sydafrika

Den svenske journalist Henrik Berggren, der er forfatter til den omfattende Palme-biografi Underbara dagar framför oss mener, at Palme var et symbol på Sverige i 1980'erne, men også produkt af en tid, da verden var i stor forandring.

- Det, man primært kan sige om Palme, er, at han havde et moralsk kompas og, at han var en fuldblods, intellektuel politiker med pragmatiske politiske mål, siger Henrik Berggren og tilføjer:

- Det så man blandt andet efter Vietnamkrigens afslutning, da Palme genoptog et nært forhold til USA.

Hvorvidt det var et af Olof Palmes mange kontroversielle udtalelser og holdninger, der førte til de fatale skud fra den ukendte gerningsmand, står ikke klart, ligesom myndighederne efter 30 års efterforskning fortsat står uden afgørende spor i sagen.

/ritzau/