Opec er i vildrede - oliepriserne falder

Skrevet af admin

|

27/11/2014

Dagens topnyheder

For 20, 30 og 40 år siden gik der et gys gennem verden, når landene i de olieeksporterende landes organisation (Opec) holdt møde om oliepriserne og ofte besluttede sig for at drive priserne i vejret.

Men der er Opec ikke længere, når de samme lande torsdag igen mødes for at drøfte de seneste måneders meget store prisfald på olie.

Oliekartellets 12 medlemslande er ganske vist under pres fra sine fattigste deltagere, Venezuela og Ecuador, som ikke kan holde deres statsbudgetter på grund af de faldende oliepriser. De vil have priserne op i en fart.

- Vi bør hive overproduktionen ud af markedet, siger Venezuelas udenrigsminister, Rafael Ramirez, ved starten af mødet i Wien.

De magtfulde lande ved Den Persiske Bugt anført af Saudi-Arabien har afvist opfordringen til at skrue ned for oliehanen for at skabe større efterspørgsel og dermed højere pris på olie.

De skæver til USA, som med udvindingen af skiferolie inden for de seneste år er blevet en af verdens største olieproducenter og har udtyndet det magtpotentiale, som Opec tidligere havde.

For danske forbrugere betyder det, at de seneste måneders relativt lave benzinpriser ikke er i fare lige nu.

Siden i sommer er oliepriserne faldet med over 30 procent, og torsdag blev den laveste pris i fire år registreret på forventning om, at Opec, der producerer en tredjedel af verdens olie, ingen vegne kommer.

Således blev en tønde nordsøolie handlet til 75,87 dollar.

- Hvis Opec skulle beslutte sig for at trimme produktionsgrænsen, så ville det samtidig afgive markedsandele til skiferolie-producenter, så det er på langt sigt ikke i medlemmernes bedste interesse, siger Fawaz Razaqzada, der er olieanalytiker hos Forex.com.

/ritzau/AFP