Boligejere over hele landet bliver stavnsbundet, når staten overvejer at ekspropriere - altså overtage en privat ejendom mod fuld erstatning for eksempelvis at lede en motorvej gennem grunden.
Boligejerne er - så længe staten overvejer en ekspropriation - bundet til deres ejendom, da det er umuligt at sælge et hus, når der er risiko for en statslig overtagelse. Det skriver Berlingske søndag.
Men en samlet borgerlig opposition vil nu ændre reglerne for ekspropriation, så boligejere ikke længere kan gå i årevis uden at vide, om de er købt eller solgt.
- Staten skal behandle sine borgere ordentligt. Vi vil ikke acceptere, at borgerne kommer i klemme i det her system, fordi et eller andet statsligt projekt trækker i langdrag, siger trafikordfører hos De Konservative, Mike Legarth, til Berlingske.
- Når der har været foretaget undersøgelser, og det viser sig, at et projekt formentlig bliver en realitet, så synes jeg, at man skal have mulighed for at blive eksproprieret med det samme.
Den holdning deler De Konservatives kolleger i den blå blok, og sammen har de nu formuleret et udspil til en regelændring.
Udspillet indeholder tidsfrister for, hvornår de nødvendige undersøgelser for statslige anlægsprojekter skal være gennemført. Og boligejerne skal kunne forlange en hurtig ekspropriation, så snart et anlægsprojekt bliver så konkret, at der drøftes en statslig overtagelse.
Oppositionspartierne foreslår desuden, at der ud over erstatningssummen udbetales en ulempegodtgørelse på mellem 50-100.000 kroner. Og endeligt skal udgifter til nødvendig sagkyndig bistand i forbindelse med ekspropriation fuldt ud godtgøres.
Transportminister Pia Olsen Dyhr (SF) vil dog umiddelbart ikke være med til at ændre på de nuværende regler.
- Helt overordnet er det min opfattelse, at den eksisterende proces omkring statslige ekspropriationer er velfungerende, siger hun til Berlingske.
/ritzau/