Organisation raser: Verdens seks rigeste lande huser kun få procent flygtninge

Skrevet af admin

18/07/2016

Dagens topnyheder

Verdens konflikter har sendt mange millioner mennesker på flugt fra rædsler i deres hjemlande, men kun en lille del af flygtningene har fundet ly i et af klodens rigeste lande.

Det viser en rapport fra organisationen Oxfam mandag.

Ifølge de seneste tal bor færre end ni procent af verdens flygtninge i en af de seks største økonomier - USA, Kina, Japan, Tyskland, Frankrig og Storbritannien.

Det svarer til cirka 2,1 millioner mennesker på flugt.

De seks rigeste lande står tilsammen for knap 60 procent af det globale bruttonationalprodukt (BNP), men det er de fattige lande, der bærer den største byrde. Det konkluderer Oxfam ifølge The Guardian.

Knap 12 millioner mennesker - cirka halvdelen af verdens flygtninge - har søgt ly i Jordan, Tyrkiet, Det Palæstinensiske Selvstyreområde, Pakistan, Libanon og Sydafrika.

Tilsammen står disse lande for mindre end to procent af verdensøkonomien, og det får Mark Goldring, direktør for Oxfams britiske afdeling, til at kritisere situationen.

- Det er en af de største udfordringer i vores tid, og alligevel er det fattige lande og fattigere folk, der skal bære ansvaret på deres skuldre, siger han til The Guardian.

- Det er en kompleks krise, der kræver en koordineret, global indsats, hvor de rigeste lande påtager sig deres del af ansvaret ved at byde flere flygtninge velkommen og gøre mere for at hjælpe og beskytte dem, hvor de er, siger han videre.

Blandt de rigeste nationer tager Tyskland klart det største læs, fremgår det af rapporten.

Omkring en tredjedel af de i alt 2,1 millioner flygtninge opholder sig i Tyskland, mens Storbritannien til sammenligning kun har taget imod knap 170.000 flygtninge. Det faktum kalder Mark Goldring for "skammeligt".

- Storbritannien bør nu mere end nogensinde vise sig som et åbent, tolerant samfund, der er parat til at spille en rolle i at løse krisen. Det er skammeligt, at Storbritannien som en af verdens største økonomier kun har givet ly til mindre end én procent af flygtningene i verden, siger han.

Særligt konflikterne i Syrien, Irak og en række afrikanske lande har sendt folk på flugt.

/ritzau/