OVERBLIK: Derfor kræver OW Bunkers investorer millioner

Skrevet af admin

26/06/2015

Dagens topnyheder

27 investorer i det nu konkursramte olieselskab OW Bunker, der solgte olie til skibe, tager nu deres sag til retten for at forsøge at få dækket deres tab.

Læs her, hvordan OW Bunker-sagen er forløbet:

* OW Bunker-sagen starter i 2014, da det står klart, at OW Bunker ikke har garderet sig mod et fald i olieprisen i sit regnskab, til trods for at virksomheden blev præsenteret som en stabil forretning et halvt år forinden, da den blev børsnoteret.

*Dokumenter, som DR Nyheder er i besiddelse af, viser at OW Bunkers topledelse og ejeren, kapitalfonden Altor, tilsyneladende handlede i ond tro, da oplysningerne om OW Bunkers spekulationsforretning ikke blev taget med i børsprospektet, så kommende aktionærer var klar over risikoen.

* Den svenske kapitalfond Altor havde inden børsnoteringen forsøgt at sælge virksomheden til private virksomheder, men den pris, der blev tilbudt, var ikke høj nok.

* Altor fraskriver sig ethvert ansvar og har slået fast, at en børsproces og børsprospektet er selskabets ansvar.

* I selskabsretslig forstand tegnes et selskab ifølge professor i erhvervsret ved Aalborg Universitet Lars Bo Langsted af både direktion og bestyrelse. Altors danske direktør sad i OW Bunkers bestyrelse.

* Mere en 20.000 investorer havde skudt penge i selskabet. Men kun syv måneder efter børsnoteringen gik selskabet konkurs med et tab i milliardklassen.

* Hver en krone af investorernes penge er tabt, og 27 kommer nu med et sagsanlæg på 800 millioner kroner.

* DR Nyheder har tidligere afdækket, hvordan OW Bunker i en femårig periode frem til børsnoteringen i 2014 gennemsnitligt tjente omkring 30 procent af sit overskud på oliespekulationer. Et enkelt år, i 2010, kom 73 procent af overskuddet fra spekulationerne.

Kilder: DR Nyheder og Ritzau.

/ritzau/