OW Bunker-chef frygter rædsler i italiensk fængsel

De italienske fængsler er så forfærdelige, at landsretten bør afvise at udlevere en chef i OW Bunker Supply til landet.

Sådan lyder det tirsdag fra advokaten for Lars Peter Bohn, som er eftersøgt af de italienske myndigheder i en sag om påstået bedrageri i forbindelse med en stor oliehandel.

I Østre Landsret har advokat Peter Blinkenberg afspillet en 12 minutter lang dokumentarfilm, der beskriver de trange og usle forhold i det sydeuropæiske land.

Man ser køjesenge placeret tæt på hinanden i små celler og uhumske toiletter.

Midt i januar bestemte Københavns Byret, at Justitsministeriets beslutning om at udlevere danskeren er ulovlig.

Der er en reel risiko for, at Bohn udsættes for en umenneskelig behandling, hvilket er i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, fastslog retten.

Siden 19. december har Lars Peter Bohn siddet fængslet. I sin celle i Vestre Fængsel har han fejret sin 40-års fødselsdag.

I landsretten har fængselsbetjente tirsdag tilladt, at han kunne give en krammer til hver af de cirka 12 fremmødte kolleger og bekendte.

Bohn har tidligere erklæret, at han er uskyldig i anklager, som de italienske myndigheder har rejst imod ham.

Men Bagmandspolitiet har kæret afgørelsen til Østre Landsret.

I januar har Italiens justitsministerium i et brev til Danmark givet garanti for, at den danske oliechef ikke vil blive underkastet en behandling, som er i strid med menneskerettighederne, oplyser senioranklager Kjeld Johansen fra Bagmandspolitiet.

Modsat tegner Bohns advokat et dystert billede af situationen i Italien, som har en kedelig rekord.

- Italien er det land, der har absolut flest domfældelser for overtrædelse af menneskerettighederne, noterer advokaten.

Siden 1959 er det blevet til 2312 afgørelser. I samme periode er Danmark kun blevet dømt 43 gange.

Italiens regering har i 2010 selv erkendt miseren med overbelægning i fængslerne. Dengang talte man om en nødsituation. I 2013 lød det, at der er tale om en "meget kritisk situation."

- De facto overholder man ikke artikel tre i konventionen, siger advokat Blinkenberg og henviser til den bestemmelse, som forbyder tortur og anden umenneskelig og nedværdigende behandling.

/ritzau/

 

Dagens Gossip