Papa og junior er kodeord i hashsag fra Ålbæk

Skrevet af admin

06/01/2014

Mest læste i dag

En nøje analyse af mobiltelefoner er nøglen i politiets opklaringsarbejde i hashsagen fra Ålbæk i Nordjylland.

"Papa", "junior" og "satan" er blandt de kodenavne, som er bundet til bestemte personers telefonnumre, fortæller anklager Mette Bendix i Retten i Hjørring mandag formiddag.

Straffesagen mod fem nordmænd drejer sig om smugling af 260 kilo hash, som blev forpurret for et år siden under stor dramatik ud for havnen. Under en skudveksling med PET's Aktionsstyrke blev en 49-årig nordmand dræbt.

Ved at kommunikere i to forskellige lukkede netværk forsøgte smuglergruppen at undgå aflytning og opdagelse, mener anklagemyndigheden.

En række telefoner blev fundet under aktionen. En lå på den norske speedbåd, som blev stoppet under forsøget på at sejle fra Danmark til Norge med hashen, andre var i to anholdtes besiddelse, og der blev også fundet telefoner i biler.

Hashen blev omlastet på havnen i Ålbæk fra en norsk Audi. Denne bil var blevet lejet af en af de fems mor, oplyser anklager Mette Bendix.

Under selve aktionen i Ålbæk blev to af mændene anholdt, men de tre andre kom til senere. En af disse gjorde sig bemærket ved at ringe til en af de varetægtsfængslede i arresten i Hjørring - og denne telefon blev aflyttet af politiet.

Den 39-årige, som politiet udpeger som hovedmand, lejede et par dage før smugleriet en bil hos Avis i Københavns Lufthavn.

Det er i hvert fald politiets påstand. Hans forsvarer understreger ved sagens start, at man kun kan konkludere, at bilen blev lejet i den 39-åriges navn.

Under sagen ønsker anklageren at afhøre to af PET's betjente, men det bør ske bag lukkede døre, lyder kravet.

Også en ansat på et hotel i Frederikshavn, hvor et par af de tiltalte menes at have boet, skal afhøres som vidne.

Og det gælder i øvrigt også to ansatte fra en sportsbutik i Silkeborg, hvor en af de tiltalte menes at have indkøbt de sportstasker, som hashen blev transporteret i.

Men de vigtigste beviser for anklagemyndigheden består tilsyneladende i de såkaldte teleoplysninger om mobiltelefonerne, deres placering og indhold.

Dommen ventes afsagt i februar.

/ritzau/