Partier kræver hurtigere evaluering af offentlighedslov

Skrevet af admin

16/02/2014

Dagens topnyheder

Dansk Folkeparti og Enhedslisten kræver nu, at evalueringen af den nye offentlighedslov, der trådte i kraft ved årsskiftet, bliver rykket frem.

Efter planen skal det først ske om tre år, men efter at Morgenavisen Jyllands-Posten søndag kan fortælle, at den lempelige brug af undtagelserne i offentlighedsloven ikke er på linje med intentionerne i Offentlighedskommissionen, er partierne kommet på banen.

De Konservative vil ifølge avisen tage sagen op med justitsminister Karen Hækkerup (S).

Ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten siger Offentlighedskommissionens formand, den tidligere ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen, at regeringens lempelige brug af undtagelserne i offentlighedsloven ikke flugter ikke med intentionerne i kommissionen.

Offentlighedsloven, der bygger på det arbejde, som kommissionen lavede frem til 2009, er løbende blevet kritiseret for at mørklægge væsentlige politiske beslutninger.

Særligt har den del af loven, der undtager 87 selskaber af i alt 144 offentligt ejede selskaber fra aktindsigt, været genstand for kritik

Ifølge Hans Gammeltoft-Hansen var det ikke kommissionens hensigt, at muligheden for at undtage virksomheder skulle bruges så omfattende.

- Så vidt jeg husker, var det i hvert fald ikke under udvalgsarbejdet oplyst, at det ville dreje sig om et så forholdsvist stort antal virksomheder, siger Hans Gammeltoft-Hansen til Jyllands-Posten. nbsp;

Mediejurist ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Oluf Jørgensen, der også sad i Offentlighedskommissionen, bakker op om formandens udlægning.

- Jeg kan fuldt ud bekræfte, at det ikke var vores hensigt. Det stod endda i bemærkningerne fra kommission, at selskaber kun kan undtages i meget begrænsede tilfælde, men siden har ministerierne undtaget med arme og ben, siger Oluf Jørgensen til avisen.

På baggrund af Gammeltoft-Hansens udtalelser kræver Dansk Folkeparti og Enhedslisten nu, at regeringen fremrykker evalueringen af offentlighedsloven, der ellers først skal foretages om tre år, mens De Konservative vil tage sagen op med justitsminister Karen Hækkerup (S).

/ritzau/