Patienten får indflydelse på sin egen behandling

Skrevet af admin

16/09/2014

Mest læste i dag

Ud med faste besøgstider på sygehusene og ind med stuegang, hvor patient og pårørende diskuterer behandlingen.

Efter de store sygehusplaner og fokus på effektive behandlinger er sundhedsvæsnet i gang med den næste store bølge. Patienter og pårørende skal inddrages mere til gavn for borgere og sygehusøkonomi.

- Tiderne er forbi, hvor patienter lå og klappede hælene sammen, når overlægen kom forbi. Når lægerne lytter til patienternes behov, får man tit et bedre resultat, siger formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S).

Det handler ifølge regionsformanden ikke primært om at spare penge men, med 1,8 millioner kronisk syge, så alligevel:

- Vi skal klare stadigt flere ældre og kronikere, så de får et godt liv, også når de ikke er på sygehuset, og uden det koster det hvide ud af øjnene. Via telemedicin og samarbejde kan vi få sundhedskronerne til at række længere, siger han.

Glostrup Hospital er et af omkring 500 eksempler på brugerinddragelse. På Apopleksienheden, Neurologisk Afdeling, er det slut med stuegang, hvor lægen hen over patientens seng lirer af, hvad der skal ske.

I stedet har hver patient fast ugentlig stuegang i et mødelokale i samtale mellem personale, patient og pårørende.

- Vi har skrottet de tværfaglige møder før stuegangen. Det er meget bedre at snakke direkte med patienten, siger overlæge, dr.med. Helle K. Iversen fra Apopleksienheden.

Afdelingen har patienter på genoptræning efter en blodprop i hjernen. Det er ifølge Helle K. Iversen vigtigt sammen med patienten at sætte målene.

- Vil patienten fokusere på at komme til at gå langt eller at klare toiletbesøg selv? Det betyder meget for deres livskvalitet, at vi fokuserer på deres behov, siger hun.

Regeringen afsatte i sit sundhedsudspil fra august 300 millioner kroner til inddragelse af patienter og pårørende. I løbet af foråret skal der komme et samlet udspil fra regionerne på området.

/ritzau/