Pille skal hjælpe tusinder: Sådan vil den mindske antallet af tandlægebesøg

Skrevet af Mathias Busekist

09/12/2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En ny opfindelse lavet i samarbejde mellem Københavns Universitet og virksomheden Chr. Hansen vil kunne hjælpe din konto.

Mest læste i dag

Når tiden er inde til at lægge vejen forbi tandlægen, er det ikke kun mundtøjet, man får ondt i, for det koster som bekendt en del knaster.

I fremtiden kan du måske ved hjælp af en sugetablet mindske antallet af besøg hos tandlægen.

Det betyder dog ikke, at man ikke længere skal børste tænder, for det skal man. Tabletten skal i stedet være en ekstra hjælp til at få en sundere mund.

Det fortæller Ph.d. Camilla Juhl Pørksen fra Odontologisk Institut, skriver Ekstra Bladet.

"Huller i tænderne er et stort globalt sundhedsproblem. Det er den mest udbredte ikke-smitsomme sygdom i verden. Tanken er, at det skal være et supplement til tandbørstning, fordi tabletten går ind og forebygger huller på en anden måde, end tandbørstning gør," udtaler hun ifølge Ekstra Bladet.

Sugetabletten som Camilla Juhl Pørksen har forsket i består af ingredienserne aminosyren Arginin og en speciel mælkesyrebakterie.

Arginin er med til at regulere mundens pH-værdi, så tænderne ikke går i opløsning, mens mælkesyrebakterien fjerner de dårlige bakterier i munden, som kan blive til huller i tænderne.      

I mange år har man blandt læger adskilt munden fra resten af kroppen, men den tanke er gammeldags og forkert, mener Camilla Juhl Pørksen.

"Munden er vores indgangsportal til hele kroppen, og hvis man får en sygdom i munden, kan det sprede sig til resten af kroppen. Man ved fra paradentose, at det hænger sammen med diabetes og hjertekarsygdomme. Dine mundbakterier kan ende i hjernen," forklarer hun.

Det vides endnu ikke, hvornår sugetabletten bliver sat i produktion.