Politiske rivaler enes om at danne regering i Kosovo

Skrevet af admin

|

08/12/2014

Dagens topnyheder

Kosovos to største partier har mandag skrevet under på en koalitionsaftale, hvilket dermed ser ud til at ende seks måneders politisk dødvande i landet.

Siden valget 8. juni har politikerne ikke været i stand til at danne regering.

Premierminister Hashim Thaci fra Kosovos Demokratiske Parti (PDK) og rivalen Isa Mustafa fra Kosovos Demokratiske Liga (LDK) indgår en alliance og kontrollerer med hjælp fra andre partier dermed 87 ud af de 120 sæder i parlamentet.

Isa Mustafa bliver ifølge aftalen premierminister, mens Thaci bliver vicepremierminister og udenrigsminister med planer om at stille op til præsidentvalget i 2016.

Thacis PDK-parti vandt parlamentsvalget i juni, men hans drøm om at blive premierminister for landet for tredje gang blev slukket af Mustafa, der nu indtager embedet.

Aftalen mellem de to partier skal godkendes af parlamentet, som mødes senere mandag.

De to politiske fløje har brugt omkring et halvt år på at være uenige om, hvem der skulle have premierministerposten.

Kosovo er et område på Balkan med omkring to millioner indbyggere, de fleste albansk-talende muslimer. Der er også et serbisk mindretal.

Kosovos albansk-talende indbyggere og serbere har længe været i strid om området, hvor der tidligere blev meldt om etniske udrensninger og hårdfør behandling af de etniske albanere.

I 1999 greb Nato militært ind mod serberne efter vedvarende etniske udrensninger. Herfra begyndte Kosovos rejse mod uafhængighed, der blev erklæret i 2008.

Serbien og blandt andet Rusland har ikke anerkendt uafhængigheden, men det har alle EU-lande på nær Spanien, Cypern, Rumænien, Grækenland og Slovakiet. Også USA anerkender Kosovo.

/ritzau/AFP