PORTRÆT: 17-årig forkæmper for pigers ret til uddannelse

Skrevet af admin

10/10/2014

Dagens topnyheder

Den nu 17-årige pakistanske skolepige Malala Yousafzay fik hele verdens opmærksomhed, da hun i oktober 2012 blev skudt i hovedet af et Taliban-medlem i en skolebus i Swat-dalen i det nordvestlige Pakistan.

Nu modtager hun sammen med den 60-årige indiske børnerettighedsforkæmper Kailash Satyarthi Nobels fredspris.

Malala overlevede angrebet efter at have undergået en operation på et pakistansk militærhospital og blev senere fløjet til Storbritannien for at få flere operationer og rehabilitering.

I januar 2013 blev hun udskrevet, og på sin 16-års fødselsdag 12. juli samme år talte hun ved FN's Generalforsamling i New York om vigtigheden af pigers ret til uddannelse. 600 unge fra hele verden deltog.

Inden angrebet i skolebussen var Malala blevet kendt i Pakistan for sin blog på BBC Urdu - en offentlig dagbog - hvor hun skrev om, hvor gerne hun selv ville blive i skole, og at piger skulle have en chance for at få en uddannelse.

Hun begyndte at skrive, da hun var 11 år gammel under pseudonymet Gul Makai.

Inden hun blev skudt, havde hun protesteret på bloggen over Talibans forbud mod, at piger modtog skoleundervisning.

En fond i Malalas navn blev oprettet i 2012, Malala selv er medstifter. Ifølge fonden selv vil den hjælpe børn til at få en uddannelse verden over, forstærke pigers stemmer, holde dem i spotlyset og inspirere piger globalt.

I marts i år begyndte Malala på Edgbaston High School i Birmingham i Storbritannien, og hendes far har fået et job på det pakistanske konsulat i Birmingham de næste tre år.

Fra skolebænken fortsætter hun sin kamp for retten til uddannelse til alle børn verden over.

I 2011 modtog hun Pakistans første nationale fredspris, blev nomineret til den internationale børnefredspris af organisationen Kids Rights Foundation, og i 2013 var hun nomineret til Nobels fredspris, som hun dog ikke modtog.

I 2013 blev hun af magasinet "Time" nævn som en af de mest indflydelsesrige personer det år.

/ritzau/