Præsident Zelensky advarer

Skrevet af Nicolai Busekist

112 uger siden

|

19/03/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelensky, har sendt en advarsel til Rusland om, at de skal betale en 'høj pris' for krigen i Ukraine.

Dagens topnyheder

Ukraines præsident, Volodymyr Zelensky, har advaret Rusland om, at de vil betale en 'høj pris' for krigen i Ukraine. Det oplyser præsidentens pressetjeneste ifølge Business Standard.

"Ved at angribe os vil de ødelægge alt, hvad det russiske samfund har opnået i løbet af de sidste 25 år," sagde Zelensky i en tale.

I en telefonsamtale med den tyske kansler, Olaf Scholz, rettede Ruslands præsident, Vladimir Putin, kritik af Kyiv for deres 'forsøg på at forsinke forhandlingsprocessen på alle mulige måder og fremsætte mere urealistiske forslag,' skriver nyhedsbureauet Xinhua.

Ukraine og Rusland har holdt flere forhandlingsrunder, hvor formålet har været at nå til enighed om en løsning på konflikten mellem de to lande. Dette er dog endnu ikke lykkedes.

Rusland har fremsat flere krav, der skal opfyldes, såfremt de skal stoppe krigen i Ukraine. Flere af disse krav er den ukrainske regering ikke interesseret i at efterkomme.

Blandt andet kræver den russiske regering med Vladimir Putin i spidsen, at den ukrainske regering formelt anerkender de østukrainske områder Luhansk og Donetsk som selvstændige folkerepublikker.

De to østukrainske områder proklamerede deres selvstændighed, da den prorussiske præsident Viktor Janukovitj blev væltet. Hertil bliver der også stillet krav om, at Ukraine anerkender, at det annekterede Krim som russisk.

Til trods for, at der ikke er sket en stor fremgang i forhandlinger om en aftale i de seneste uger, har præsident Zelensky fortsat et håb om, at en fredsaftale kan opnås.

I sin tale opfordrede han derfor til, at parterne igen sætter sig til bords sammen, men at det denne gang sker med henblik på for alvor at forhandle om en fredaftale.

"Jeg vil gerne, at alle lytter efter - særligt i Moskva. Tiden er inde til et møde. Det er tid til at tale sammen," sagde han.

Det er snart en måned siden, at Vladimir Putin sendte sine styrker ind i Ukraine. Det skete med henblik på at befri befolkning fra, hvad han kaldte en nynazistisk 'juntaregering'.

Siden da har mange tusinde mistet livet, herunder både soldater og civile, mens flere millioner ukrainere er flygtet fra deres hjemland.