Professor: Glimrende idé at differentiere bøder

Skrevet af admin

05/08/2014

Mest læste i dag

Det vil skabe et mere retfærdigt retssystem, hvis de danske bødestraffe ændres, så de velstillede skal punge mere ud end de lavtlønnede.

Det siger Thomas Elholm, professor og institutleder ved Juridisk Institut på Syddansk Institut, efter at SF har foreslået, at bøder for blandt andet trafikforseelser og overtrædelse af fiskeriloven skal indtægtsreguleres.

- Det er en glimrende idé, som vil gøre hele bødesystemet mere proportionalt, så bøderne rammer mere ens og retfærdigt. Det er klart, at det er mere besværligt rent administrativt at lave indtægtsregulerede bøder end at have et fast bødebeløb. Men de gør det i både Sverige og Finland, og der fungerer det ret godt, siger Thomas Elholm.

Han advarer dog på forhånd de politikere, som tror, at højere bøder til de rige vil have en stor præventiv effekt i forhold til at nedsætte antallet af forseelser.

- Tommelfingerreglen er, at spørgsmålet om, hvorvidt det er lovligt eller ej, har en stor betydning, men spørgsmålet om hvilken straf – om det er 10.000 eller 20.000 kroner i bøde – har ikke særlig stor betydning.

- Der kan være et mindre præventivt element i det, men man skal først og fremmest gøre det for at skabe et mere retfærdigt bødesystem.

Juraprofessoren udgav tilbage i 2010 en bog, hvor han foreslår en grundlæggende ændring af det danske bødesystem, så de almindelige sumbøder med et fast bødebeløb udskiftes med dagbøder, der reguleres efter økonomisk formåen.

- Hvis man laver et dagbødesystem, hvor antallet af dagbøder viser, hvor alvorlig overtrædelsen er, og størrelsen af den enkelte dagbøde fastsættes efter indtægt eller formue, så får man efter min mening et langt bedre bødesystem, siger Elholm.

Han tilføjer dog, at det kan være fornuftigt med en undergrænse, så helt små bøder ikke reguleres efter indkomst, da det vil være administrativt dyrt og besværligt.

/ritzau/